Srpska pod stalnim pritiskom, bori se za očuvanje autonomije

0
60

Na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci održan je okrugli sto o temi “Dejton – juče, danas i sutra”, na kojem su profesori i studenti ove visokoškolske ustanove iznijeli poglede i mišljenja o Dejtonskom mirovnom sporazumu.

U okviru prve sesije govorio je profesor Đorđe Vuković o temi “Prelom duha Dejtona” i Božana Tintor – “Dejtonski mirovni sporazum, poraz ili pobjeda u kulturama pamćenja Srba, Hrvata i Bošnjaka?”.

S okruglog stola poručeno je da Republika Srpska danas ostvaruje svoju autonomnu poziciju unutar BiH i da koristi sve instrumente da bi ostvarila svoj unutrašnji suverenitet.

Docent na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci Nina Sajić rekla je da Republika Srpska koristi raspoloživa sredstva i mehanizme kako bi sačuvala autonomiju koja je pod stalnim pritiskom i pokušajima otimanja nadležnosti.

Ona je istakla da su predstavnici Republike Srpske jedini čuvari Dejtonskog sporazuma.

– Јedino dosljedno primjenjivanje ovog sporazuma može biti neka vrsta garancije opstanka BiH – rekla je Sajićeva.

Profesor Vlade Simović istakao je da u BiH već 28 godina postoji jedna vrsta zaleđenog konflikta.

– Taj konflikt je stalno negdje nad našim glavama i onemogućava kvalitetan odnost, a bez jasnih i čistih odnosa ne može se razvijati bolja politika – rekao je Simović.

On je upozorio da bi svaki razgovor o raspakivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma vodio u sukob i konflikte.

– To se posebno odnosi na fundametalne nadležnosti koje imaju BiH, entiteti, pitanje pariteta, autonomije, veta, institucija i kako se biraju predstavnici u te institucije – rekao je Simović.

Ostavite komentar