Srpski povratnici u FBiH nakon paljenja zastave: Ujedinjeni i jači u odbrani Srpske

0
66

Dok je Srpska slavila svoj Dan Republike uz poruke mira, njena zastava zapaljena je u Zenici, uz povike “Tekbir” i “Alahu Ekber”. U Konjicu srpska trbojka skinuta je sa pravoslavne crkve. Paljenje i skidanje srpskih zastava ne treba da iznenađuje Srbe, već ih samo ujedinjuje i jača u odbrani Republike, poruka je srpskih povratnika u Federaciji.

– Ne iznenađuje nas to što se dešava, jer smo 1995. godine prošli golgotu protjerivanja sa naših ognjišta i paljenje naših zastava – poruka je predstavnika srpskih povratnika u Federaciju.

Predsjednik Zavičajnog udruženja “Zavidovićani” Zoran Blagojević kaže da ovo što se dešava 32 godine nakon rata dovoljno govori o njima.

– Nek se oni stide, a nas samo ojačava. I sve smo jači i jači. Za nas je Republika Srpska majka kojoj možemo uvijek da se obratimo, a oni koji su se vratili nikog drugog nemaju, osim svoje Srpske i u nju su uperene sve oči – kaže Blagojević.

U Zenici zapaljena zastava Republike Srpske!

Nakon incidenta u Konjicu, malobrojni Srbi uplašeni su i uznemireni, piše RTRS.

Predsjednik Udruženja Konjičana Republike Srpske Zoran Pologoš poručuje da su ovakvi incidenti neprihvatljivi i poziva na međusobno uvažavanje i suživot.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić zatražio je od federalnog ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka da hitno identifikuje i procesuira odgovorna lica.

– Od bošnjačkih političkih partija očekujem da jasno osude ovo divljaštvo, širenje međunacionalne mržnje i prijetećih poruka, jer paljenje zastave Republike Srpske jeste najstrašnija poruka i prijetnja. Zahtijevati da se sa crkve skine nacionalna zastava narušavanje je ustavom zagarantovanih vjerskih sloboda i konstitutivnosti srpskog naroda u Federaciji – kaže Nešić.

Napadi u Federaciji samo govore da se Bošnjaci ne mogu pomiriti s onim što su samo verifikovali i potpisali u Dejtonskom mirovnom sporazumu, smatraju u Boračkoj organizaciji Republike Srpske.

Predsjednik BORS-a Radan Ostojić kaže da su kod njih još prisutni ratni ciljevi iz 1992. godine.

– Bore se za stvaranje unitarne BiH. Ne biraju sredstvo i metode – dodaje Ostojić.

Predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Slobodan Župljanin kaže da ovakvim postupcima neće ništa postići da će samo ojačati želju Republike Srpske za samostalnošću i slobodom.

Od početka godine, za samo devet dana, ovo je treći napad na Srbe. Za Božić je u mostarskom naselju Bijelo Polje kamenovana kuća srpske povratnice Sofije Šantić.

Reagovanje međunarodne zajednice sporadična su i samo na upit medija. Američka Ambasada osudila je večeras paljenje srpske zastave i napad na srpsku porodicu u Mostaru, navodeći da to unosi napetost i podjele u tim sredinama.

Oglasili su se kratko iz Ambasade Velike Britanije poručujući da je zastrašivanje povratnika neprihvatljivo bilo gdje da se desi.

Ostavite komentar