Šta je nama BiH?

0
56

Prema istraživanjima koja su rađena na prostoru Republike Srpske, mladi u našem entitetu nemaju velika zanimanja za BiH. Ne mogu da nabroje više od tri grada u drugom dijelu BiH, a velika većina nema nikakve emocije prema Sarajevu. Da li je došlo vrijeme da nove generacije krenu nekim drugim putem?

Nepostojeći dan državnosti je pokazao i ogolio državnu zajednicu, koju još samo SAD drži na okupu. Pokušali su pojedinci iz banjalučkog odbora SDP-a da organizuju nekakvu proslavu, doveli su i “poznata “imena sarajevske čaršije, ali dočekala ih je samo odbijenica koja im je uručena od strane MUP-a Republike Srpske. Nisu ni borci ostali mirni. Okupili su se ispred kancelarije SDP-a i izviždali Konakovića, Nikšića i Fortu. A oni, kao tužni skup propalih ustanika, zajedno sa Vojinom Mijatovićem i Sašom Grbićem (inače sinom srpskog generala VRS, a sada predsjednikom Gradskog odbora SDP-a) uspjeli su samo da naprave dva tri selfija i lagano, pod pratnjom policije, napuste Banjaluku i Republiku Srpsku.

Selfi je pravio i američki ambasador. U Mrkonjić Gradu, krišom, da se dodvori sarajevskim sećijašima. A onom što je rekao više je teško i da trošimo riječi. Ne zna ni da li je pošao ili došao, ali je ponovo jasno stavio do znanja šta želi. Samo da ga podsjetimo na Benjamina Kalaja i njegovu nekadašnju suludu politiku, koja je završila tako je završila.

Šta je ostalo iza njih? Vjerovatno još dublji jaz izmedju dva entiteta , definitivan kraj jedne politike koja je pokušala da bude ekstremnija od politike SDA i nekoliko uplakanih srpskih duša. Za ostale Srbe ovo je bila ogromna provokacija. Da se sad popustilo ovoj bratiji sljedeće godine imali bi možda i paradu sarajevskih političara Ulicom Kralja Petra Karađordjevića, sa sve plavo-žutim zastavama, te ponekoj sa ljiljanima. I mržnja koja je posijana društvenim mrežama.

A u Sarajevu svečana akademija. I na njoj gudački orkestar i to iz Banjaluke. Održavan novcem iz Republike Srpske. Ma kakav da je profesionalizam u pitanju, svi bi trebalo da imamo na umu neke stvari koje su nedopustive. Tako je i ovo nedopustivo. Nisu slučajno pozvani.

I dok su bošnjački lideri trtljali o danu državnosti, suživotu, bratstvu i jedinstvu, koje ih inače zanima koliko i lanjski snijeg, halal izrodi su već maštali gdje će potrošiti dolare koje su strpali u džepove na konto izdaje svog naroda i svoje Republike, rulja puna mržnje, dobila je potrebu da kolje i ubija, pa ponesena sopstvenim scenarijom pokolja nad srpskim narodom, svoje pomisli, iznosila je u komentarima.

Ostavite komentar