Šta je to međunarodna zajednica?

0
234

I zaista, šta je to međunarodna zajednica? Tako često čujemo taj termin, ali da li ste zastali i razmislili o tome šta i koga predstavlja ova svakodnevna fraza?

„To je širok, neprecizan i frazeološki pojam koji se pojavljuje u sferama internacionalne geopolitike, a naročito često na njega nalijećemo kada su u pitanju aktivnosti Ujedinjenih naroda. Ovaj termin je vrijednosno, ideološki i u praksi, poveziv s pojmovima globalizacija, slobodni svijet, međunarodno pravo, internacionalizam… Međunarodna zajednica pritom ne označava, kako bi riječ zajednica ovdje možda mogla pogrešno sugerirati, neku jasno i precizno definiranu grupu zemalja, nacija, naroda i/li institucija povezanih u nekakvu utopijski zamišljenu transnacionalnu, globalno-planetarnu sferu u kojoj su svi jednaki, gdje vladaju načela univerzalizma i humanizma”.

“Suprotno tako naivnom, idealističkom tretmanu zamišljenog značenja ovog termina, u ovozemaljskoj je praksi naravno tek riječ o određenim istorijskim modelima politike intervencionizma tzv. zapada, odnosno zapadnih zemalja i sjevernoatlantske vojne alijanse NATO, nominalno motivirane rješavanjima globalnih problema poput ratnih sukoba, agresija šireg obima, obuzdavanja vojno-režimskih diktatura, raznih sistemskih represija, kršenja ljudskih prava itd”.

Čini se da je ova druga definicija, o kojoj je pisao Hajdarhodžić u zagrebačkim Novostima (list SNV-a), najbliži istini. Kada se ovdje kaže “međunarodna zajednica” misli se na zapadne zemlje, a one su sve to što su Novosti pisale. Ali to je samo dio svijeta. Nema tu Rusije, Kine, nema Indije, Turske, centralno-azijskih ili blisko-istočnih zemalja. Pa čak su iz te definicije izbačane Mađarska, Poljska, a sada i Slovačka. Pa zašto je onda u upotrebi ovaj termin toliko mnogo?

Kada na sajtu OHR-a otvorite sandučić pod nazivom međunarodna zajednica dobijete praznu stranicu ispod naslova, što možda i najbolje predstavlja ono što naslov i govori. U krajnje desnoj stranici dobijemo sve o Savjetu za sprovođenje mira, tijelu koje nema nikakvo uporište u Dejtonskom sporazumu. Sve ostalo je nevezano za međunarodnu zajednicu. Dakle, da li je famozni PIK međunarodna zajednica?

Evo jednog saopštenja objavljenog prije samo dvije godine: “ Sarajevo, 26. juli 2021. godine – Misija OSCE-a u BiH, Ured visokog predstavnika, Delegacija EU u BiH, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Ambasada Kraljevine Švedske snažno podržavaju akt premještanja uništenog oklopnog transportera u općini Maglaj, koji je nedavno pretvoren u spomenik palim borcima i civilima Mjesne zajednice Ulišnjak”. Naslov ove sulude vijesti je slijedeći: “Članovi međunarodne zajednice podržavaju proces pomirenja i izgradnje povjerenja u Maglaju”. Da nije u ovoj zemlji ova vijest bi bila apsolutno u rubrici Vjerovali ili ne. Ove kancelarije su se samoproglasile međunarodnom zajednicom.

Noam Čomski kaže da je upotreba termina indirektno označavanje SAD i njegovih saveznika te država-klijenata, kao i saveznika u medijima tih država. Naučnik, akademik Martin Žak kaže: „Svi mi znamo šta se misli pod terminom ’međunarodna zajednica’, zar ne? To je Zapad, naravno, ništa više, ništa manje. Korišćenje termina ’međunarodna zajednica’ je način veličanja zapada, globalizovanja istog, činjenja da zvuči poštovanijim, neutralnijim i vrednijim”.

Čini se da je sarajevska politika upravo tako označila svoj put-ka toj i takvoj međunarodnoj zajednici, zanemarivši ogromnu većinu ostatka svijeta  Većinu i po veličini zemalja, ali i bogatstvu u novcu, resursima, ljudima…Ovaj termin mora da doživi renesansu u svakodnevnom narativu. Da se proširi i da podrazumijeva i ostale sile. Svijet više nije monopolan. On je sve samo ne to.

Ostavite komentar