Stanivuković tužio Republiku Srpsku

0
77

Grad Banjaluka podnio je tužbu protiv Republike Srpske kojom traži da se proglasi nedopuštenim izvršenje nad imovinom firme “Naš dom” pokrenuto radi naplate duga u korist Republike Srpske.

Iz Okružnog privrednog suda Banjaluka potvrđeno je da je Grad Banjaluka tužbu protiv Republike Srpske podnio 24. oktobra prošle godine, piše CAPITAL.

„Tužilac је u tužbi naveo da je pred ovim sudom izvršni postupak po prijedlogu tražioca izvršenja (Republika Srpska) protiv izvršenika (Naš dom) radi prinudne naplate duga u iznosu od 42.823 maraka na osnovu koga је ovaj sud 27. septembra 2022. godine donio rješenje kojim је određeno izvršenje na nekretninama u vlasništvu izvršenika koje se nalaze u Grčkoj ulici u Banjaluci radi potpunog namirenja tražioca izvršenja“, navodi se u odgovoru suda na naša pitanja.

Iz suda navode da je tužilac napomenuo da je povodom istih nekretnina u toku veći broj postupaka pred nadležnim sudovima, kao i krivični postupci protiv odgovornih lica.

Podsjećamo, Vrhovni sud RS osudio je polovinom oktobra 2022. godine bivšeg zamjenika pravobranioca RS Mirka Stojčinovića na dvije i po godine, a njegovog pomoćnika Borislava Jeličića na devet mjeseci zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja i višemilionske štete nanesene Gradu Banjaluka.

Optužnica je Stojičinovića teretila da je u predmetima „Građa“ i „Naš dom“ oštetio grad za oko 7,5 miliona KM, a da se u slučaju „Poljoprivredna škola“ zajedno sa Jeličićem, bez saglasnosti grada, odrekao tužbe i zaključio sudsko poravnanje u vezi sa pravom raspolaganja nad nekretninama u vrijednosti većoj od 16 miliona KM.

„Grad Banjaluka u tužbi protiv Republike Srpske navodi da objekt u Grčkoj ulici nije u posjedu privrednog društva „Naš dom“ i traži da se izvršenje proglasi nedopustivim“, kaže se u odgovoru Okružnog privrednog suda na naša pitanja.

S druge strane, navode iz suda, tražioci izvršenja u odgovoru na tužbu ističu da je tužbeni zahtjev Grada potrebno odbiti kao neosnovan, te da je neuredan i nerazumljiv i da sud po istom ne može postupati.

„U ovom sudu je održano pripremno ročište u prisustvu punomoćnika parničnih stranaka i tom prilikom је tužilac u cijelosti ostao kod tužbe i postavljenog tužbenog zahtjeva uz prijedlog da se na ročištu za glavnu raspravu izvedu dokazi istaknuti u tužbenom zahtjevu, kao i vještačenje vještaka građevinske struke“, kažu iz suda i napominju da je sud odredio da nastavak pripremnog ročišta bude 21. februar ove godine.

Iz Grada Banjaluka potvrdili su za CAPITAL da su pokrenuli tužbu protiv Republike Srpske i da se u Grad samostalno zastupa u ovom parničnom postupku zato što je tužio Republiku Srpsku koju zastupa Pravobranilaštvo RS.

„Nemamo saznanja na šta se odnosi dug, odnosno koja institucija RS potražuje iznos od preko 42.000 KM, jer je Gradu dostavljeno samo rješenje o izvršenju od 27. septembra 2022. godine koje osporavamo“, navodi se u odgovoru Odsjeka za pravna pitanja Grada Banjaluka.

Ostavite komentar