Stevandić: Čuvati Srpsku – bastion slobode

0
94

Predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić čestitao je svim građanima 9. januar – Dan Republike Srpske uz želju da njen 32. rođendan proslave ponosno i dostojanstveno, u miru, slozi, jedinstvu, te poruku da je obaveza svih da se čuva, jača i voli Srpska kao bastion odbrane interesa, slobode, nacionalnog i duhovnog identiteta srpskog naroda.

– Nikada nećemo prestati da slavimo Dan Republike, dan našeg ponosa i nacionalnog jedinstva, uprkos svim pritiscima i prijetnjama. Srpska je za nas najveća svetinja i to pravo niko ne može, niti smije da nam ospori! Stvorili smo je krvlju, odbranili u ratu, sačuvali u miru i slavićemo je zauvijek! – poručio je Stevandić u čestitki.

On je naglasio da je Republika Srpska najveća i najljepša pobjeda u čije temelje su ugrađeni životi hrabrih srpskih boraca kojih se treba sjećati sa najvećim pijetetom i odavati najviša priznanja, kao i ratnim vojnim invalidima i porodicama stradalih, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske.

Stevandić je naglasio da se sada jasno vidi značaj istorijske, vizionarske i državotvorne odluke poslanika Skupštine srpskog naroda u BiH, koji su 9. januara 1992. godine proglasili Republiku srpskog naroda u BiH, koristeći svoje demokratsko i ustavno pravo.

– Od tada do danas Republika Srpska je sve jača i prosperitetnija, uprkos svim izazovima i napadima. Važno je da nastavimo sa razvojem i jačanjem naše Republike, na radost svih naših građana i generacija koje dolaze. Neka nam živi Republika Srpska! Srećan vam Dan Republike! – poručio je Stevandić.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH.

Srpsku su osnovali srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Јugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali status konstitutivnog naroda.

Naziv Republika srpskog naroda u BiH bio je u upotrebi do 28. februara 1992. godine i proglašenja prvog Ustava, kada je zamijenjen sa Srpska Republika BiH koji je korišten do 12. avgusta 1992. godine, nakon čega je uveden sadašnji – Republika Srpska.

Ostavite komentar