Stevandić: Mentalitet prihvatanja protektorata u FBiH uzrok svih problema u BiH

0
41

Lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je danas da je “uzrok svih problema u BiH mentalitet prihvatanja protektorata u FBiH i potreba da slušaju strane ambasadore”.

Stevandić je nakon sastanka parnera u vlasti na nivou BiH rekao da zakon o sprečavanju pranja novca i terorističkih aktivnosti nije sporan za Republiku Srpsku koja je uvijek otvorena za dogovor, za razliku od predstavnika stranaka iz FBiH.

– Iz Banjaluke dolazi mantalitet suverenosti. Mi uvijek ovdje dođemo spremni, usaglašeni, nemamo problem da nešto dogovorimo. S druge strane, imamo ministre i predstavnike stranaka koji na sastanku kažu da ne mogu garantovati da će njihovi poslanici glasati za ono što se oni dogovore. Oni su žrtve psihologije protektorata i prihvatanja nametnutih rtješenja – naglasio je Stevandić, koji je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

On je istakao da “Republika Srpska ima mogućnost da zabrani predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku da dolazi na sudske procese”.

– Nemojte misliti da mi u Republici Srpskoj nemamo svoja rješenja i nemojte misliti da nismo u mogućnosti da zabranimo Dodiku da dolazi na sudske procese, legalnim skupštinskim odlukama i zakonima, jer mi ne prihvatamo protektorat, ne prihvatamo da nam neko drugi nameće zakone i da se moramo konsultovati sa ambasadorima ili sa nekim OHR-om prije sastanka u Sarajevu – rekao je Stevandić.

Ostavite komentar