Stevandić: Rezolucija o Srebrenici privatni akt Lagumdžije

0
41

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da je ključni argument u dokazivanju da je rezolucija o Srebrenici “kukavičije jaje” koje će izleći podjele i nesreću u BiH – to da BiH nije formalni tražilac i autor rezolucije, već je to privatni akt nastao kršenjem Ustava od ambasadora BiH pri UN Zlatka Lagumdžije uz pomoć nekoliko sila.

Stevandić je rekao da je i Vlada Srpske uputila Savjetu bezbjednosti UN ozbiljan dokument, kao i da je upoznat i o onome što rade predstavnici Srbije u Njujorku u vezi sa rezolucijom o Srebrenici, te da ima relevantne informacije.

“Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske zakazana je za 22. maj, kada se možda očekuje glasanje o rezoluciji o Srebrenici. U vezi sa tim, prije ove redovne sjednice mogli bismo da zakažemo još jednu vanrednu ili posebnu sjednicu ili da jednom tačkom reagujemo na to”, istakao je Stevandić, prenosi Srna.

On je naglasio da nijedan organ BiH nijednom odlukom nije podnio zahtjev Generalnoj skupštini UN za usvajanje rezolucije o Srebrenici.

“Da bi BiH podnijela neki dokument bilo gdje, potrebna je odluka Predsjedništva BiH koja ne postoji, jer znaju da bi srpski član Željka Cvijanović to osporila vetom. Potrebna je odluka Parlamentarne skupštine BiH, koja takođe ne postoji, jer znaju da bi to spriječili Srbi entitetskim glasanjem”, rekao je Stevandić novinarima u Banjaluci poslije sjednice skupštinskog Kolegijuma.

On je dodao da je mogla poslužiti i odluka Doma naroda parlamenta BiH, koja ne postoji, jer znaju da Klub Srba, a možda i Hrvata ne bi za to glasao.

“Ovdje čak nema odluke Parlamenta FBiH”, naglasio je Stevandić.

Ostavite komentar