Stevandić: Srbi da čuvaju mir i ne nasijedaju na političke projekte iz SDA

0
47

Predsjednik Narodne skupštine Repubike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da će Republika Srpska imati odgovor na pokušaje zastrašivanja njenih predstavnika u Sarajevu, ali i pozvao Srbe u Srpskoj da čuvaju mir, paze sugrađane drugih nacionalnosti i vjera.

“U Republici Srpskoj ne smije biti međunacionalnog sukoba. Srbi ne smiju nasjesti na političke projekte iz SDA koji u panici od gubitka vlasti na svim nivoima ili zbog nekog konkurentskog projekta `trojke` žele dovesti u pitanje međusobne odnose i bezbjednost građana”, istakao je Stevandić.

Komentarišući nedavnu izjavu poslanika SDA Ramiza Salkića u kojoj se navodi “da bi predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika trebalo staviti u pritvor”, Stevandić je novinarima u Banjaluci rekao da bi u pritvor trebalo da idu oni koji šire nacionalnu i vjersku mržnju, te da bi u ovakvim slučajevima tužilaštva morala da rade po službenoj dužnosti.

Govoreći o jučerašnjem napadu na zamjenika ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandra Goganovića, Stevandić je ukazao da je to najnoviji pokazatelj da srpski predstavnici u Sarajevu nisu zaštićeni, te da su netrpeljivosti prema Srbima i Republici Srpskoj doprinijele “neodgovorne i vrlo česte izjave iz Ambasade SAD, OHR-a i nelegalnog visokog predstavnika”.

“Oni su dali alibi i stvorili jednu atmosferu da je poželjno napadati Srbe i da će to ostati nekažnjeno, kao i paliti njihove zastave, fizički ugrožavati njihove izabrane funkcionere i pokušati ih ukloniti iz političkog života preko montiranih političkih procesa”, istakao je Stevandić.

On je napomenuo da se od ranije vodi haranga na Srpsku pravoslavnu crkvu, srpsku kulturu i obilježja, kao i montirani proces protiv Dodika, a sada je došlo i do fizičke prijetnje Goganoviću.

Goganović je juče napadnut u Sarajevu nakon političkog sudskog procesa predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku. Goganović je sklonjen u službeno vozilo i na taj način zaštićen od linča, dodajući da su napadači sve vrijeme uzvikivali: “Živio beg Helez, smrt Srbinu Goganoviću!”.

Šef Kabineta zamjenika ministra odbrane Aleksandar Nikolić rekao je juče Srni da je ministar odbrane Zukan Helez, nakon najave podizanja krivične prijave protiv zamjenika ministra odbrane zbog prisustvovanja obilježavanju Dana Republike, indirektno pozvao bošnjački narod na linč Goganovića./kraj/mis/foto/video

Ostavite komentar