Stevandić: Srpska je meta Zapada jer nije potčinjena

0
54

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da je Izborni zakon BiH dogovoren na sastanku u Laktašima, te da će, ukoliko “trojka” napravi problem koji treba da rješava Kristijan Šmit, Srpska donijeti svoj zakon.

Stevandić je naveo da je sada na potezu “trojka” i da Srpska neće dozvoliti da se ide kontra Venecijanske komisije koja je jasno rekla da zakone donose parlamenti, a ne neakreditovani pojedinci.

On je rekao da ima političkih sagovornika među Bošnjacima u Federaciji BiH, ali da nema ljudi koji mogu da ispoštuju dogovor.

Stevandić je podsjetio da su na zadnjem sastanku u Laktašima iz “trojke” rekli da mogu ispoštovati sve, a kad su stigli pozivi iz američke Ambasade počeli su da bježe od dogovora.

“Srpska se drži dogovora. Strana smo koja je za mir, protiv rata, i koja želi da sačuva vrijednosti Dejtona i da nema donošenja odluka u BiH bez saglasnosti sva tri naroda i oba entiteta. Mnoge geopolitičke faktore ovakav stav Srpske nervira. I nastupaju prema Srpskoj sa stavom da je naš nestanak njihovo dokazivanje geopolitičke moći”, rekao je Stevandić.

Prema njegovim riječima, Šmit je izvršilac naloga geopolitičkih centara moći.

“Zato su ga promovisali u takozvanog visokog predstavnika i bez potvrde Savjeta bezbjednosti. U borbi sa Šmitom, Srpska ne može da bude poražena, a Šmit je već izgubio”, rekao je Stevandić za “Večernje novosti”.

Kada je riječ o sve jačim pritiscima iz Ambasade SAD u BiH, Stevandić kaže da se ova ambasada i ambasador Majkl Marfi ponašaju kao da je BiH neki “amerikanistan”, kao i da su počeli da reaguju na pravilnike u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu.

On je dodao da se može očekivati i da Amerikanci reaguju i “na količinu alkohola u banjalučkom pivu ili šećera u kafi”.

Odgovarajući na pitanje zašto je Srpska konstantno na meti zapadnih sila, Stevandić je naglasio da je to zato što je, osim Srbije, jedina zemlja u Evropi gdje strani ambasadori ništa ne određuju.

“Samo u Srbiji i Srpskoj strani ambasadori ne postavljaju ministre, ne odlučuju koja će biti koalicija na vlasti i zbog toga smo meta. Motiv napada na Srpsku zapadnih sila je taj što smo mi nepotčinjeni. Srpska i Srbija su najnepotčinjeniji i samostalni dijelovi Evrope”, ocijenio je Stevandić.

Govoreći o sudskom procesu koji se pred Sudom BiH vodi protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika, on je rekao da nema nijednog pravnog mehanizma da Dodik bude legalno osuđen.

Stevandić kaže da je potpuno jasno da se prihvatanjem pravnog nasilja OHR-a i stranih ambasada uništava struktura Srpske.

“Ako predsjednik Srpske ne može da potpiše neki zakon, bojeći se zatvora, onda je obesmišljena i Narodna skupština Srpske i ne znam zašto da zasjedamo. Institucionalno obesmišljavanje Srpske značilo bi kraj Srpske”, zaključio je Stevandić.

Ostavite komentar