Stevandić: Stranci krivi za stanje, Amerikanci pritisnuli “trojku”

0
60

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da je za opstanak BiH ključan dogovor domaćih političkih predstavnika i da su stranci svojim rješenjima samo raspirivali mržnju, te izrazio nadu da će prevladati razum u Federaciji BiH i da neće nasjesti na planove onih koji su odgovorni za rat, stradanja i raseljavanje stanovništva sa ovih prostora.

– Tako je i američki diplomata nagovorio Aliju Izetbegovića da povuče potpis sa mirovnog plana što je značilo otvaranje ratnog plana. Danas to čine /ambasador SAD/ Majkl Marfi i /pomoćnik američkog državnog sekretara/ DŽejms O'Brajen koji su pritisnuli “trojku” da se povuče iz mirovne opcije i dogovora unutrašnjih faktora, naroda i entiteta – istakao je Stevandić.

Stevandić je naveo da je poznata činjenica da je rat pokrenut zbog uticaja spoljnog faktora, motivišući jedne da će dobiti više ako budu ratovali protiv drugih.

– Njih ljudski životi, koji su bili ogromni, ne interesuju. Možemo reći da desetine hiljada poginulih, preko milion raseljenih i stotine hiljada ranjenih nisu trošak za one koji izazovu rat nego za one koji su naivni pa ga prihvate – rekao je Stevandić.

Stevandić smatra da, zbog navedenog, iz Republike Srpske treba tražiti kompromis sa partnerima iz FBiH, jer nikome nije interes sukob i rat.

– Nadamo se da će se oduprijeti spoljnom uticaju i da neće donositi katastrofalna rješenja kao što je to donosio Alija Izetbegović jer će biti nepredvidiva sudbina BiH i svih naroda u njoj – zaključio je Stevandić za Srnu.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja DŽejms O`Brajen izjavio je tokom nedavne posjete BiH da SAD imaju pravo da iznesu svoje mišljenje o adekvatnostima ili neadekvatnostima nekog političkog prijedloga u BiH.

O'Brajan je to rekao odgovarajući na pitanja novinara o tome da je američki ambasador u BiH Majkl Marfi odbio da prihvati dogovor lidera SNSD-a, HDZ-a BiH i stranaka “trojke”, koji čine vlast na nivou BiH, postignut u Laktašima.

Bivši kanadski ambasador u Јugoslaviji DŽejms Biset u jednoj od svojih ranijih izjava naveo je da je američka vlada započela rat u BiH tako što je, nakon sporazuma predstavnika sva tri naroda, ubijedila muslimanskog lidera Aliju Izetbegovića da jednostrano proglasi nezavisnost BiH.

 

Ostavite komentar