Štulić burno reagovao na povezivanje njegovog imena sa Muzejem novog vala u Zagrebu

0
260

Ovo je zloćudna zloupotreba mog lika i stiha iz najnižih pobuda, poručio je Branimir Džoni Štulić povodom otvaranja Muzeja Novog vala u Zagrebu, u koji su uvršćene stvari za koje organizatori tvrde da pripadaju muzičaru.

Uoči vikenda u centru Zagreba, u Vlaškoj ulici otvoren je Muzej Novog vala, s ciljem da publici predstavi muzički i supkulturni pokret koji je s kraja sedamdesetih i početka osamdesetih uzdrmao tadašnju Jugoslaviju. Želja osnivača Muzeja Novog vala jeste da u tom gradskom prostoru dočaraju vreme koje i danas opčinjava mnoge, i to kroz muziku ali i artefakte svih onih bendova koji su bili ključni za hrvatski novi talas. Među njima su Azra, Haustor, Film, Prljavo kazalište…

Stoga su pred posetiocima ovog muzeja brojni albumi, fotografije, plakati, omladinska štampa iz onog vremena. Ali, tu su, kako su objašnjavali pokretači. i lični odevni i drugi predmeti novotalasnih zvezda, poput šešira Davorina Bogovića koji je nosio u jednom spotu Prljavog kazališta, kombinezon u koji je mnogo puta bio odeven Darko Rundek iz Haustora, a i peškir kojim je na nastupima znoj brisao Džoni Štulić…

Svečano otvaranje ovog muzeja, kako su preneli hrvatski mediji, okupilo je u petak uveče mnoge zvanice, a među njima je bio nekadašnji Štulićev kolega iz Azre Jurica Pađen. Muzičar se obratio okupljenima, rekavši kako je Štulića pitao za saglasnost da u Muzeju Novog vala budu izložene njegove gitarske pedale i peškir i da je Džoni pristao. Dodao je šaljivo i kako je peškir, naravno, opran…

Štulićeve memorabilije donirala je i pozorišna rediteljka i teatrološkinja Snježana Banović.

– Radi se o Štulićevim stihovima pisanima rukom i to pripada u muzeju. Bolje da su tu nego negdje kod mene u ladici – kazala je, kako je preneo „Večernji list“, Snježana Banović. Među artefaktima koje je donirala jesu rukom pisani Štulićevi stihovi na papiru s logom Jugotona za pesmu „Volim te kad pričaš“.

Međutim, samo dva dana nakon otvaranja Muzeja Novog vala oglasio se Branimir Džoni Štulić, koji je na Fejsbuku napisao da artefakti koji se reklamiraju kao njegovi to nisu:

– Povodom otvaranja Muzeja Novog vala primoran sam objasniti da izloženi ručnik i tenisice nisu moje, već Pađenove, pošto idu uz njegove zebraste špilhoznice u kojima je svirao na „Zadovoljštini“; moje su tri pedale koje su mi kod njega ostale, i za koje nije imao odobrenje da ih daje, kao što kaže, jer po običaju izvrće i laže – odsečan je bio Štulić.

Osvrnuo se i na poruku, koju je na otvaranju muzeja uputila direktorka Turističke zajednice Grada Zagreba Martina Bienenfeld, kako je „važno da nove generacije na ovoj adresi mogu saznati kako su živeli, bili buntovni i kakva je bila njihova mladost“, navevši:

– A što se bunta tiče, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba je zadnja osoba da se u taj pojam ugrađuje, koliko je, uostalom, nakaradna i sama pomisao da Muzej (po sebi smetlište povijesti i odlagalište otpada) – otvoren i odobren uz pomoć ustanovljenih krvopijskih strukovnih i inih udruženja – na otporu počiva. A za moj dijelak u tome, izjavljujem da je to zloćudna zloupotreba moga lika i stiha iz najnižih pobuda, i da mi se, kao strancu koji nema ništa s vama, skinete s nježnika – odbrusio je Džoni Štulić na svom Fejsbuk profilu.

Uoči otvaranja muzeja, opisujući kako je zamišljen sam prostor u centru Zagreba, scenograf Davor Antolić Antas, koji ga je dizajnirao, izjavio je za Slobodnu Evropu da su želeli da izgleda kao klub:

– Sam postav isto nije klasični postav – ravne slike i slično, nego sve je malo novovalno i pankerski. Dakle, mislim da će to biti užitak pogledati, čeprkati po tome, istraživati i uživati u tom prostoru.

Pađen: Histerična, isfrustrirana starleta

Novinari hrvatske “Glorije” nazvali su Juricu Pađena, koji je još i na samom otvorenju tvrdio da ima Štulićevo dopuštenje za prepuštanje njegovih stvari muzeju.

“Riječ je o njegove tri pedale i ručniku, tenisice ne postoje, nešto je krivo pokopčao”, rekao je na početku razgovora Jurica Pađen.

“Što da kažem, kad me Črček pitao je l‘ imam nešto od Johnnyja, ja sam rekao da imam, ali da mu ne mogu dati, ako on ne pristane. Zvao sam ga i rekao mi je: ‘Slobodno im daj, ali ja nemam ništa s tim‘”, tvrdi Pađen.

Inicijator cijele ideje je Aleksandar Črček, a muzej je otvorio je jer smatra da period umjetničkog booma u Zagrebu od 1977. do 1988. zaslužuje svoj prostor.

“Druga stvar – kaj ja imam od toga što sam dao njegove tri pedale i ručnik koji stoje kod mene otkako je otišao? Što ja imam od toga da ja idem davati njegove stvari i da pritom lažem? Jesam dobio neke novce što te pedale stoje ne pod mojim dijelom, nego pod njegovim? Htio sam pomoći dečkima”, dodao je Pađen.

Frontmen Aerodroma muzeju je osim Johnnyjevih donirao i neke svoje uspomene, a cijeli nesporazum oko Muzeja Novog vala zaključio je svojim viđenjem Štulićeva ponašanja.

“Kao, ništa ga ne zanima što se tu događa, ali prati više nego CIA i sve zna u zarez, nije baš dosljedno. Mislim da se ponaša kao histerična, isfrustrirana starleta, silno želi medijsku pažnju”, kazao je Jurica Pađen.

Glazbenik je zatim ostavio dojam kao da nije siguran jesu li te izjave stvarno došle od njegovog kolege, jer kako kaže na Facebooku postoji više profila Branimira Štulića te da postoji mogućnost da su Johnnyjeve optužbe na njegov račun možda i ‘fake news‘. Ili kao da se tako nada.

“Ako je on stvarno to izjavio, onda sere, ako to nije bio on povlačim sve što sam rekao”, istaknuo je Pađen na kraju.

(nova.rs, gloria.hr)

Ostavite komentar