Sve izvjesnija repriza duela Bajden – Tramp 2024.

0
176

Džozef Bajden, predsjednik SAD, našalio se da je teško priznati da će uskoro napuniti 80 godina, ali je rekao da je fizički i psihički sposoban da odsluži potencijalni drugi mandat u Bijeloj kući.

A Donald Tramp, bivši predsjednik Amerike, najavio je na svoj karakteristični način da bi mogao da se kandiduje za predsjedničke izbore, koji će biti održani u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) 2024. godine.

Sudeći prema njihovim izjavama, i bivši i sadašnji predsjednik mogli bi izaći i na sljedeće izbore za čelnika Amerike.

Bajden, koji 20. novembra puni 80 godina, rekao je za MSNBC da je potpuno legitimno da se glasači pitaju da li neko njegovih godina može da se nosi sa zahtjevnom i stresnom fukcijom predsjednika SAD, prenio je AP.

“Još nisam donio zvaničnu odluku, ali moja namjera je da se ponovo kandidujem. Imamo vremena da donesemo tu odluku”, rekao je Bajden u intervjuu za MSNBC.

Bajden je istakao da još nije donio formalnu odluku o svojoj kandidaturi i zato što se od tog trenutka mora tretirati kao predsjednički kandidat.

Dodao je da ga u ovoj namjeri podržava supruga Džil Bajden.

On je rekao da ljudi treba sami da procijene da li je on dorastao zadatku, jer ankete pokazuju da birači ne bi željeli da vide revanš s bivšim predsjednikom SAD Donaldom Trampom.

“Dva puta sam se takmičio. Oba puta sam pobijedio. Drugi put sam prošao mnogo bolje od prvog. Sada da bi naša zemlja ponovo bila uspješna, bezbjedna i slavna, vjerovatno ću to morati da uradim ponovo”, rekao je Tramp na mitingu u Teksasu.

On je rekao i da su birači koji su ga 2016. izabrali za predsjednika SAD sada jači nego ikada.

“Tiha većina se vratila jača nego ikada ranije. Moji sugrađani, ovo nevjerovatno putovanje na kojem smo zajedno tek je počelo”, rekao je Tramp.

Njegove izjave uslijedile su nekoliko sati nakon što je Bajden rekao da se još nije oglasio, ali da namjerava da se ponovo kandiduje na predsjedničkim izborima 2024. godine.

Nedavna anketa Centra za istraživanje javnih poslova APNORC pokazuje da samo oko tri od 10 ispitanika želi da se Bajden ili Tramp kandiduju za predsjednika za dvije godine.

Samo pet od 10 demokrata želi da se Bajden kandiduje za drugi mandat, dok se šest od 10 republikanaca nada da će se Tramp ponovo kandidovati za predsjednika.

Džo Bajden je sa 79 godina najstariji američki predsjednik. Bajden se trenutno bliži sredini svog četvorogodišnjeg predsjedničkog mandata. Objavom kandidature za naredne izbore mora da ispoštuje niz zakonskih propisa.

(B92)

Ostavite komentar