TADIĆ: Đinđić zbog stavova o Kosovu dobio realne pretnje iz Vašingtona

0
244

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić šokirao je javnost tvrdnjom da je ubijeni premijer Zoran Đinđić nekoliko nedelja pre atentata “dobio realne pretnje od Stejt dipartmenta”, a sve zbog Đinđićeve želje da se kosovsko pitanje ponovo vrati u međunarodnu javnost.

Tadić se u intervju na Insajder TV prisetio reakcije američkih zvaničnika na Đinđićev predlog u vezi sa rešavanjem kosovskog pitanja.

– Kosovo je 1999. godine nakon ratnih zbivanja ušlo u jednu proceduru zapadnih zemalja uspostavljanja nezavisnosti i to svako ko zna istoriju i zna političke procese može da konstatuje. Zoran Đinđić u jednom trenutku razumejući da će to ponoviti državni sistem Srbije i samo društvo u Srbiji, izašao je sa inicijativom koja se desila neposredno pre njegovog ubistva i kojom je tražio od zapadnih političara da se kosovsko pitanje revidira, da se ponovo vrati u međunarodnu javnost, da se uđe u pregovarački proces – izjavio je Tadić.

Kako je rekao, Đinđić je postavio pitanje povratka srpskih snaga, 1.000 pripadnika srpskog osoblja na Kosovo i Metohiju.

– To znači na granice sa Albanijom i Makedonijom i tako dalje, a ne nažalost zaštitu srpskog stanovništva jer tako definiše Rezolucija 1244 taj akt o povratku naših snaga. Zoran Đinđić je na tu svoju inicijativu dobio ekstremno agresivan odgovor – kazao je Tadić.

Bivši predsednik Srbije u to vreme bio je u SAD.

– Ja sam u tom trenutku zbog Molitvenog doručka igrom slučaja bio u Vašingtonu i pozvan sam u Stejt department nakon tog pisma. Imao sam ekstremno težak razgovor sa predstavnicima Stejt departmenta da ih ne imenujem ovog trenutka i dobio sam, realno, pretnje koje je trebalo da prenesem Zoranu Đinđiću. Ja sam u razgovoru sa njim te pretnje preneo. On je bio veoma zabrinut zbog toga što sam mu rekao – otkrio je Tadić.

Potom je podsetio kad se dogodilo ubistvo Đinđića.

– Nakon nekoliko nedelja Zoran Đinđić je doživeo tu tragediju koja se desila. Ja ne insinuiram da li je Zapad uopšte povezan sa tom tragedijom, ali to je na mene ostavilo izuzetan utisak, čitav taj kompleks – zaključio je Tadić, prenosi Blic.

“Notorna laž”

Boris Tadić, lider Socijaldemokratske stranke i bivši predsednik Srbije, odbacio je, kako prenosi Danas, navode prorežimskih medija da je doveo u vezu u intervjuu za Insajder atentat na Zorana Đinđića i Amerikance.

U objavi na Tviteru lider SDS je podelio naslov i link sa portala Blica „Tadić šokirao izjavom o ubistvu Đinđia, povezao Amerikance sa atentatom: „Ništa ne insinuiram, ali pre nego što je ubijen, dobio je realne pretnje iz Stejt dipartmenta“, rekavši da je to notorna laž.

Povod za tekst na portalu Blica, ali i na drugim portalima bliskim vlasti, jeste kratki snimak iz Tadićevog intervjua za Insajder, u trajanju od minut i po, u kome on objašnjava da je bio na Molitvenom doručku u Vašingtonu, kada mu je preneto oštro neodobravanje na stavove tadašnjeg premijera Zorana Đinđića da ne treba ponovo otvarati pregovore za Kosovo i povodom Đinđićevog zahteva za povratak srpske vojske i policije po Kumanovskom sporazumu, prenosi Danas.

(Blic, Danas)

Ostavite komentar