Tadić: Optužnicom protiv Dodika žele oteti teritoriju i imovinu Republike Srpske

0
138

Optužnica protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika dio je političkog procesa kojim se želi nametnuti uzurpator Šmit i oteti teritorija i imovina Republici Srpskoj i drugom entitetu, rekao je pravnik Ognjen Tadić.

Kada je riječ oangažmanu na mjestu savjetnika predsjednika Srpske, Tadić kaže da ne zna gdje bih drugo trebalo da bude u trenutku kada se vodi politička borba za čuvanje imovine i teritorije Republike Srpske i za odbranu Dejtonskog mirovnog sporazuma od Šmitovih pokušaja uzurpacije funkcije visokog predstavnika.

Komentarišući politički proces  koji se vodi protiv predsjednika Srpske, Tadić je rekao da je neshvatljivo da neko misli da je normalno da u 21. vijeku bilo ko, a posebno neki, kako kaže, strani uzurpator, objavi tzv. izmjene Krivičnog zakona BiH kojim se kaže da će svako ko ne poštuje njegovu volju i odluke ići u zatvor.

– Zamislite na šta liče Sud i Tužilaštvo BiH kada tome pridaju značaj – upitao je Tadić.

Tadić kaže da se svaki pojedinac ili politička stranka koja dobije preko 50 odsto izborne podrške nalazi pred zahtjevom javnosti da zastupa nacionalne interese.

– To je prosto tako. Predsjednik Dodik je prihvatio taj zahtjev i bilo je neizbježno da u određenom momentu dođe do usijanja odnosa sa onima koji to ne mogu prihvatiti, bilo da se radi o strancima ili faktorima iz federalnog Sarajeva. U takvoj situaciji ni moje ni bilo čije nije da tražimo način da nas taj konflikt izbjegne, jer koliko god daleko da bježimo on će nas kad-tad sustići, kao što je sustigao i ljude koji sada vode Republiku Srpsku. O tome govori skoro nepregledan niz napada na sve dosadašnje predsjednike Republike Srpske – navodi Tadić.

On kaže da je Kristijan Šmit instrument preko koga se na antidejtonski način pokušava nametnuti pravilo da ni sada niti bilo kada u budućnosti nije potrebna odluka Savjeta bezbjednosti UN za imenovanje visokog predstavnika za BiH.

– To bi ugrozilo mir, isto kao što je već ugrozilo političku stabilnost. Konflikt neimenovanja visokog predstavnika za BiH je konflikt velikih sila u Savjetu bezbjednosti UN, a na koji je BiH trebala dati jedinstven odgovor proglašavajući svoju punu suverenost, kao što je to predlagala Republika Srpska. Izostanak tog odgovora povod je za aktuelnu krizu iz koje sa što manje štete pokušavamo izvući i narod i Republiku Srpsku i BiH. U širem smislu pojava poput Kristijana Šmita može se posmatrati i kao novi oblik specijalnog hibridnog rata u cilju zauzumanja manjih država i njihovog stavljanja pod protektorat, danas protiv Srba i BiH, a sutra, ukoliko se pokaže kao uspješan model, i protiv mnogih drugih naroda i državica – zaključio je Tadić.

Izvor: rikoset.live

Ostavite komentar