Terorista UČK na čelu makedonske vlade

0
41

Predsjednik Republike Sjeverne Makedonije, Stevo Pendarovski, juče je predao mandat Talatu Džaferiju za formiranje tehničke vlade, čiji će mandat trajati do 8. maja, kada su ujedno i zakazani parlamentarni izbori.

Mandat Džaferiju je dodijeljen i na osnovu prethodnog međustranačkog dogovora, a uloga prelazne vlade je da organizuje nadolazeće parlamentarne izbore, planirane za 8. maj.

“Za mandatara za formiranje prelazne Vlade za sprovođenje izbora imenujem gospodina Talata Džaferija”, izjavio je Pendarovski.

Ovo je prvi put da je na čelu makedonske vlade osoba albanske nacionalnosti. Džaferi je prethodno podnio ostavku na poziciju predsjednika makedonskog Sobranja, a njegovu ostavku je prethodila ostavka lidera SDSM i tadašnjeg premijera Dimitra Kovačevskog.

Ipak, jedan detalj iz Džaferijeve biografije posebno je uzburkao javnost. Naime, Talat Džaferi bio je jedan od komandanata ONA (Oslobodilačka narodna armija), ogranka terorističke organizacije UČK u Sjevernoj Makedoniji.

Nakon što je juče vijest o imenovanju Džaferija odjeknula, na društvenim mrežama krenule su da se šire fotografije na kojima je navodno novi makedonski premijer u ratnoj uniformi zloglasne UČK.

Ostavite komentar