TRADICIONALAN PRISTUP ODGOJU: Vrtić “Kod bake” čuvar običaja (FOTO, VIDEO)

0
13

Većina nas se na pomen djetinjstva prisjeća vremena koje su provodili kod bake i dede na selu, ili se igrali u prirodi. Upravo taj tradicionalni pristup vaspitanju djece već dvije godine uspješno njeguje predškolska ustanova „Kod bake“.

U ovom vrtiću mališani od najranijeg uzrasta uz igru uče o tradiciji i običajima našeg naroda.

Vrtić „Kod bake“ nas vraća u prošla vremena, kada su djeca vrijeme provodila u prirodi, na selu, igrajući se lastiša, školice i klikera, družeći se sa domaćim životinjama i uživajući u svim savršenstvima i nesavršenstvima koje priroda pruža.

Ovaj vrtić, iako smješten u centru grada, ušuškan je u prirodi, okružen zelenilom i velikim dvorištem.

Jelena Bojanić, vlasnica vrtića „Kod bake“ otkriva da je od samog početka ideja bila mališanima pružiti priliku da uživaju u djetinjstvu kao na selu.

„Vrtić je zaista opravdao naša očekivanja. Ideja je bila da to bude vrtić bez modernih tehnologija, gdje njegujemo tradiciju i običaje“, navodi Bojanićeva.

Ona podsjeća da se prave vrijednosti nose iz porodice i kuće, te da je vrtić „Kod bake“ tu da te prave vrijednosti nadogradi i da ih kroz tradiciju i običaje sačuva.

U ovom vrtiću djeca zaista odrastaju kao kod bake. Oni nose priglavčiće, jedu cicvaru, uštipke, kajmak, uče kroz igru.

Najljepši dio priče vrtića „Kod bake“ je što u njemu zaista živi baka s kojom su svi mališani već izgradili poseban odnos.

„Duša vrtića ‘Kod bake’ je moja majka koja je tamo konstantno. Svi ju zovu baka Rada i ona je s njima već izgradila odnos kao prava baka. Pruža im pažnju i ljubav koji se novcem ne mogu kupiti. Oni to od najranijeg uzrasta osjete“, navodi Jelena.

Ovdje se djeci posvećuje pažnja, pruža ljubav, uči se kroz igru bez pretjeranih forsiranja. Cilj vrtića je djeci vratiti zdrave vrijednosti.

„Trudimo se da boravak djece u vrtiću bude drugačiji. Pružamo im ljubav i pažnju i zaista želimo da ih malo odvojimo od ovog ubrzanog modernog načina života. Moram pohvaliti svoje vaspitače koji se zajedno sa mnom konstantno trude osmisliti nove kreativne ideje kako bi djeci boravak u vrtiću bio interesantan i zanimljiv. Prethodnih dana smo ih upoznali sa našim tradicionalnim instrumentima koji su malo i zaboravljeni. Djeca, ali i roditelji su bili oduševljeni“, kaže Bojanićeva.

Ona otkriva da trenutno pripremaju  jednu predstavu gdje će djeca biti u narodnim nošnjama.

Mališanima vrtić „Kod bake“ pruža osjećaj porodičnog doma, sigurnosti i tradicionalnih vrijednosti, a njihovi roditelji su bezbrižni. Ovaj vrtić je smješten u ulici Mladen Stojanović broj 81, pored parka Mladen Stojanović.

(Aldijana Mirković)

Ostavite komentar