Tri bivša predsjednika Albanije posjetili komandante OVK u holandskom zatvoru

0
175

Tri bivša predsednika Albanije i jedan bivši kosovski predsednik posetili su danas nekadašnje komandante Oslobodilačke vojske Kosova, koji se nalaze u holandskom zatvoru do suđenja za navodne ratne zločine, javlja Asošiejted pres.

Zatvorenike su posetili bivši predsednik Kosova Bedžet Pacoli i trojica bivših predsednika Albanije Redžep Mejdani, Alfred Mojsiju i Bamir Topi, kao i bivši albanski premijer, a sada poslanik Pandeli Majko.

Pacoli je rekao da žele da „pokažu podršku i solidarnost sa njihovom bitkom u odbrani kosovskog rata za slobodu i nezavisnost“.

Sud za ratne zločine, koji podržava Evropska unija (EU), naložio je hapšenje petorice bivših lidera Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), uključujući bivšeg predsednika Kosova Hašima Tačija i bivšeg predsednika parlamenta Kadrija Veselija, koji su negirali optužbe, a samo jednom od petorice je suđeno.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope je 2011. godine usvojila rezoluciju, kojom se poziva na misiju EU na Kosovu, da istraži „ratne zločine i trgovinu organima“ na tom prostoru i u Albaniji.

U njoj se citiraju navodi da su borci sada raspuštene OVK trgovali ljudskim organima oduzetim od zarobljenika, ubijenih Srba i sunarodnika etničkih Albanaca.

Rezolucija je zasnovana na izveštaju iz 2010. godine švajcarskog senatora Dika Martija, istražitelja Saveta Evrope, koji je tvrdio da je OVK odgovorna za smrt stotina Srba, Roma i etničkih Albanaca osumnjičenih da su sarađivali sa Srbima tokom rata 1998. i 1999. godine.

U julu je albanski parlament zatražio od najvišeg evropskog tela za ljudska prava da poništi tu rezoluciju iz 2011. godine i da oslobodi Albaniju i Kosovo od optužbi za trgovinu organima.

Govoreći na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija prošle nedelje, albanski premijer Edi Rama rekao je da bi ukidanje te rezolucije „pomoglo da se povrati kredibilitet tako važne međunarodne organizacije kao što je Savet Evrope“.

(Agencije)

Ostavite komentar