Trideset godina nakon rata Srbi povratnici u FBiH nisu bezbjedni (VIDEO)

0
91

Novi napadi na Srbe povratnike u FBiH. U selu Tumare, u opštini Lukavac, Radmilu Simić fizički je napao maskirani muškarac, što je drugi napad u posljednjih pet mjeseci. Srbi povratnici uznemireni, traže hitan sastanak sa nadležnima, piše RTRS.

Sve se desilo u sred dana. U trenutku kada je Radmila izlazila iz kuće napao ju je nepoznati muškarac. Prijetio je da će je zapaliti.

– Lice mi je svo bilo crveno, izgrebano, bila sam uplašena. Dva dana me boljela glava i pritisak – priča Radmila Simić iz Tumara.

Uspjela je da se odupre, a potom telefonom pozove supruga koji je u obližnjoj šumi sjekao drva.

– Kad sam došao kad me nazvala, gore sam je zatekao, plakala je, malo sam je smirio, policiju odmah nazvao. došli su oni ubrzo, kažu negdje bili na terenu – priča suprug Vojo Simić.

Policija je obavila uviđaj, ali počinioca još nisu pronašli. Radmila je napadnuta i u avgustu prošle godine, kada ju je napadač skinuo nagu, vezao joj ruke i usta. Komšije u strahu, počeli su da napuštaju Tumare nakon tog incidenta.

– Četiri porodice su u prvi mah otišle, kasnije imam informaciju, nije potvrđena još nekih par porodica je odselilo. Napad na povratnika koji nije ni u dobroj ekonomskoj i veoma lošoj socijalnoj situaciji, bude napadnut, ne znam čemu to vodi, mnogo smo zabrinuti – istakao je Ljubiša Mijatović, predsjednik Mjesne Zajednice Tumare.

Troje Srba povratnika s ovog područja godinama se vode kao nestali, jedno lice podleglo je povredama zadobijenim od premlaćivanja. Posljednja otvorena provokacija dogodila se 14.januara, na Mali Božić, kada su Srbi od lovaca spriječeni da obiđu groblja.

– Ljudi koji su došli da idu na groblje, kažu da su im lovci zabranili da idu na groblje. Kažu “vi nemate šta tražiti ovdje”. Grade čeke, nepitaju nikoga, samo vidiš da osvane – rekao je Ratko Nikolić, predsjednik Mjesne zajednice Donja Brijesnica.

Loša bezbjednost, lov divljači oko povratničkih kuća i naselja i veoma loša infrastruktura , problemi su koje su zajednički definisali predstavnici svih osam povratničkih mjesnih zajednica. Traže sastanak sa nadležnima od novembra prošle godine , ali odgovora još nema.

Ostavite komentar