U Banjaluci festival “Dani Rusije u Republici Srpskoj”

0
24

Festival “Dani Rusije u Republici Srpskoj” biće održan od 18. do 20. maja 2024. godine u Banjaluci, najavilo je Književno udruženje “SUSRET” Trebinje.

Manifestacija će se održati uz podršku predsjednika Republike Srpske, Ministarstva za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske, Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Predstavništva Republike Srpske u Ruskoj Federaciji, Ambasade Ruske Federacije u BiH, Fondacije za podršku javnoj diplomatiji A.M. Gorčakov i Ruskog doma u Beogradu.

Cilj Festivala je da predstavi kako dostignuća u oblasti kulture, nauke i obrazovanja, istorije, duhovnog i moralnog vaspitanja, tako i iskustva u jačanju nacionalnog jedinstva u višenacionalnoj i multireligioznoj Ruskoj Federaciji, kao i da proširi mogućnosti za saradnju u oblasti kulture i obrazovanja između Rusije i Republike Srpske.

U okviru festivala, 18. maja će biće organizovana jednodnevna međunarodna konferencija “Rusko-srpski odnosi u kontekstu formiranja multipolarnog svjetskog poretka: iskustvo i perspektive” uz podršku Fonda za podršku javnoj diplomatiji A.M Gorčakov. Cilj konferencije je razmatranje rusko-srpskih odnosa na ekspertskom nivou i uzajamno delovanje u svjetlu savremene transformacije međunarodnog sistema i globalnih političkih potresa.

Na konferenciji će izlagati poznati ruski i balkanski stručnjaci, predstavnici istraživačkih centara, vladinih organizacija, nevladinih organizacija i medija.

U prostorijama Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci, 19. maja, biće predstavljene mogućnosti obrazovnog, istraživačkog i inovacionog sistema Rusije u okviru tematskog bloka “Јavna diplomatija, nauka i obrazovanje u Ruskoj Federaciji: mogućnosti”.

20. maja planiran je okrugli sto “Dijalog kultura: iskustvo zajedničkog života naroda Rusije i Republike Srpske”, čiji je cilj, između ostalog, predstavljanje kulture i tradicije naroda Ruske Federacije, kao i pozitivno iskustvo u oblasti jačanja međunacionalnih i međuvjerskih odnosa u Rusiji. Mjesto održavanja: Fakultet političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci. Predviđeno je i održavanje predavanja na temu “Srpsko-ruske duhovne veze” u Kulturnom centru Banskih dvora – Vijećnici u 20 časova.

U programu Festivala učestvovaće vodeći ruski stručnjaci u svojim oblastima i zvaničnici državnih organa na saveznom i regionalnom nivou kao što su Ministarstvo za nacionalnu politiku, spoljne odnose, štampu i informisanje Čečenske Republike, Društvena komora (Narodna vijećnica) Republike Tatarstana, Federalna agencija za nacionalna pitanja Ruske Federacije, Federalna državna budžetska ustanova “Dom naroda Rusije”, Dom prijateljstva naroda Tatarstana itd.

Biće zastupljene i istaknute organizacije iz oblasti obrazovanja, nauke, kulture i javne diplomatije: Fond za podršku javnoj diplomatiji A.M. Gorčakov, Moskovski državni institut za međunarodne odnose Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije, različiti instituti i istraživački centri Ruske akademije nauka, Fakultet svjetske politike Moskovskog državnog univerziteta M.V. Lomonosov, Centar za mediteranske studije Nacionalnog istraživačkog univerziteta “Visoka škola za ekonomiju” (Nacionalni istraživački institut Visoke škole za ekonomiju), Sjevernokavkaski federalni univerzitet, te Centar za naučnu diplomatiju i napredne akademske inicijative i Institut za međunarodne studije MGIMO (pri Ministarstvu inostranih poslova Rusije).

Tu su i Balkanski klub Naučnog studentskog društva MGIMO, Fakultet za međunarodne odnose i Centar za balkanske studije Državnog univerziteta u Sankt Peterburgu, Tulski državni pedagoški univerzitet L. N. Tolstoj, Permski državni nacionalni istraživački univerzitet, volonterski klub “Svemirska porodica” pri Muzeju kosmonautike u Moskvi, Evroazijska društvena komora (sekcija “Interkosmos”), inženjerska kompanija “Lore” u oblasti razvoja inovativne opreme i tehnologija u oblasti prijema podataka sa satelita za daljinsko osmatranje Zemlje (obrazovni projekti), Državni institut za ruski jezik A. S. Puškin, Rusko-balkanski centar za poslovnu saradnju i kulturu, ANO (Autonomna nekomercijalna organizacija) Centar za međunarodnu saradnju “Rusko-balkanski dijalog” itd.

Ostavite komentar