(ISPRAVKA) Bosna i Hercegovina nije “državna zajednica sastavljena u Dejtonu”

0
128

Prošlo je 28 godina od parafiranja Opšteg okvirnog sporazuma za mir, kojim je rat u BiH okončan.

Ovim sporazumom, koji je dobio naziv po gradiću Dejton u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je nakon pregovora i parafiran, uspostavljen je novi ustavno-pravni poredak u BiH.

BiH je tim nastavila svoje pravno postojanje kao država, a njeno unutrašnje uređenje promijenjeno je na način da se sastoji od dva entiteta.

Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Parizu, u prisustvu predstavnika najvećih svjetskih sila.

Datum uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, u Republici Srpskoj se obilježava kao republički praznik i neradni je dan, dok je u Federaciji to običan radni dan.

Neradni dan u Srpskoj

U Republici Srpskoj danas je, na Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, praznik i neradni dan, saopšteno je iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave.

Ovaj dan je, u skladu sa Zakonom o praznicima Republike Srpske, republički praznik.

Danas ne rade republički i organi jedinice lokalne samouprave i organizacije, preduzeća, ustanove i ostale organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti.

Zakonom je propisano da će načelnik opštine, odnosno gradonačelnik, odrediti koja su preduzeća, ustanove i druge organizacije sa područja jedinice lokalne samouprave obavezni da rade i u kojem obimu, radi zadovoljenja neophodnih potreba građana.

Danas se navršilo 28 godina kada je u američkoj bazi “Rajt Peterson” u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavnopravni poredak.

Ovim sporazumom BiH nastavila je svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom.

NAPOMENA: Nakon analize portala Raskrinkavanje.ba, iz našeg izvornog teksta uklonjeni su dijelovi gdje se pominje da je da je “BiH državna zajednica“ i da je stvorena Dejtonskim sporazumom. Tvrdnja da je Dejtonskim sporazumom stvorena državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, jeste manipulacija činjenicama. Formulacije o nastanku Bosne i Hercegovine kao međunarodnopravnog subjekta Dejtonskim sporazumom navode na zaključak da prije parafiranja tog sporazuma BiH nije postojala.

Prvi stav Prvog člana Ustava Bosne i Hercegovine, sadržanog u Aneksu 4 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, ne podržava ovu tvrdnju. U njemu se navodi da Republika Bosna i Hercegovina nastavlja pravno postojanje kao država, ostaje članica Ujedinjenih naroda i može zadržati ili tražiti prijem u organizacije unutar tog sistema i drugim međunarodnim organizacijama. Jasno se navodi da se menja ili prilagođava unutrašnja organizacija.

Stav 3 Člana jedan navodi da se Bosna i Hercegovina sastoji od dva entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske. Stoga, ona nije „sastavljena“ odnosno nastala spajanjem tih entiteta, već se od njih sastoji.

Ostavite komentar