UKC RS se oglasio o slučaju “Sara”: Nismo odgovorni za ukop i ekshumaciju

0
56

U Univerziteskom kliničkom centru Republike Srpske liječe se pacijenti i u našoj nadležnosti nisu organizovanja ukopa, sahranjivanje i ekshumacije.

Ovako su iz najveće zdravstvene ustanove u Srpskoj prokomentarisali odluku Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka da formira predmet nakon dokumentarnog filma “Gdje je Sara?”, a koji je uradio Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) i kome se govori o smrti (nestanku) novorođene kćerkice Banjalučana Aleksandre Blagojević i Miloša Kuprešanina.

Komentarišući kompletan slučaj, iz UKC su poručili da je nezahvalno komentarisati sve to, uvažavajući veoma tešku i tužnu situaciju u kojoj se nalaze roditelji.

Međutim, smatraju da je prikazani film, bar što se tiče UKC-a Srpske, napravljen tendeciozno “imajući za cilj potpunu diskreditaciju zdravstvenog sistema Republike Srpske i stvaranje prostora za špekulacije”.

“Mnoge veoma važne činjenice su izostavljene u samom filmu, da li namjerno ili slučajno ostaje pitanje. S tim u vezi kada je riječ o ovako osjetljivim slučajevima smatramo da je potrebno da nadležene institucije utvrde činjenice, te na osnovu toga da se donese ispravna odluka i formira mišljenje, jer javni prostor nije niti može biti ni sud ni sudnica”, piše u odgovoru za “Nezavisne novine” iz UKC-a Srpske.

Kada su u pitanju nadležnosti Kliničkog centra u ovom slučaju, tvrde da su ispoštovani svi medicinski protokoli.

“Sa sigurnošću možemo da kažemo da su ispoštovani svi medicinski protokoli u liječenju trudnice i novorođenčeta i zakonska regulativa na osnovu koje je urađena obdukcija, za što postoji medicinska dokumentacija koja je na raspolaganju nadležnim institucijama”, naglasili su.

Takođe, za dalju odgovornost, pozvali su se na Gradsko groblje Banjaluka.

“U našoj arhivi je potvrda o preuzimanju pokojnika od strane Gradskog groblja Banjaluka (br. 1340/18)”, dodato je iz UKC-a Srpske.

Ostavite komentar