Umičević: Ministar Košarac vodi računa i podržava obućarsku industriju

0
108

Marinko Umičević, tehnički direktor Tvornice obuće “Bema” Banjaluka, rekao je da ga je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac obavijestio da će ovih dana biti usvojena famozna odluka, a za obućare i najbitnija, oko smanjenja carinskih stopa na uvoz đonova sa 15 odsto na tri odsto.

Prema njegovim riječima, ta Odluka o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba, je svake godine, do dolaska Košarca na čelo resornog ministarstva, čekala “minut do 12”, da bude usvojena, te je obućarska industrija stalno držana u neizvjesnosti I napetosti da li će ili nećew biti usvojena za narednu godinu.

“Dolaskom gospodina Košarca na mjesto ministra u ovom resoru I to se promjenilo I njegov odgovoran pristup poslu I preivrednicima je vidljiv na svakom koraku, pa I kada je u pitanju ova Odluka o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba, koja je donesena u pravo vrijeme. Pa ranijih godina, kada Košarac nije bio ministar, čekalo se stalno “pet do 12” da bude usvojena ta odluka, da se održi telefonska sjednica zadnjeg radnog dana u godini i slično. Međutim, u mandatu gospodina Staše Košarca ne treba ni zvati , on o svemu vodi računa”, rekao je Umičević.

On je istakao da je izuzetno zadovoljan odnosom ministarstva i ministra Košarca lično po pitanju carinskih tarifa za industriju obuće s obzirom da počinju sve više da rade domaću proizvodnju, što je za svaku pohvalu, posebno u ova teška vremena, ali to pokazuje da Umičević i “Bema” ne posustaju nikada.

“Pomenute tarife su nam izuzetno značajne, jer u BiH skoro da i ne postoji prateća industrija koja pravi repromaterijal za industriju obuće, a to su tabanice, đonovi, koža… Zbog rada i zalaganja izuzetno me raduje, kao i mnoge privrednike, najava da će gospodin Staša Košarac ostati na mjestu ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, jer je pokazao veliko razumijevanje za obućarsku industriju, a posebno jer BiH nema ministarstvo privrede, ali su carinske tarife na nivou BiH”, do dao je Umičević, koji je nadaleko poznat kao uspješan privrednik, za šta je dobio pregršt priznanja, kako domaćih tako i međunarodnih organizacija i institucija.

Naime, Tvornica obuće “Bema” je zahvaljujući mjerama Ministarstva spoljnje trgovine i ekonomskih odnosa BiH i agilnog ministra Košarca napravila značajan iskorak u domaćoj proizviodnji.

“A naš cilj je da u narednih tri do pet godina pokušamo da svoj gotovi finalni proizvod ponudimo tržištu regiona, jer jedino tako vidimo prosperitet i način da sačuvamo radna mjesta”, kazao je Umičević, koji Tvornicu obuće “Bema” već punih 18 godina vodi putem uspjeha i koja je sa njim na čelu izrasla u privrednoig giganta i ponos Banjaluke i privrede Republike Srpske.

(N.Sp.)

Ostavite komentar