URA i DPS smijenili i Bečića, poslanici dosadašnje većine se međusobno optužuju

0
52

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić smijenjen je večeras glasovima opozicije i koalicije “Crno na bijelo”.

Za smjenu Bečića glasala su 43 poslanika, protiv ih je bilo 36. Aleksa Bečić se nije izjasnio.

Svi poslanici DPS-a (osim Miodraga Vukovića koji je odsutan), SDP-a, SD, Bošnjačke stranke, Albanske liste i Albanske koalicije Jednoglasno glasali su za smjenu Bečića, kao i poslanici GP URA i CIVIS-a.

Protiv su bili Demokrate, Demos, DF, PzP, SNP, Prava Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora i Radnička partija.

Branka Bošnjak je konstatovala da će dužnost predsjednika Skupštine do izbora novog, obavljati Strahinja Bulajić, potpredsjednik i predstavnik najvećeg kluba poslanika.

„Najponosniji jesam što sam ovako odgovornu funkciju obavljao na način da se od mog djelovanja, rada rezultata, nikada nije zastidjela prvo moja porodica, niti ijedan građanin i politički subjekt u Crnoj Gori. Sve što sam radio, radio sam vjerujući da radim najbolje i isključivo za Crnu Goru“, rekao je Bečić.

Da je, kako je naveo, do izborne volje građana, ne bi mogao biti smijenjen.

„Da je do date riječi, takođe ne bih mogao biti smijenjen. Sjećam se da se sa DPS-om neće ići, da se neće ići sa ovakvim DPS-om.“

Podsjetio je i na izjavu Dritana Abazovića da ne bi glasao za smjenu Bečića.

Bečić je rekao da će biti smijenjen ne zbog rezultata, nego zato što će se pogaziti osnovni demokratski principi i izborna volja građana.

„Smjena političkom silom je za mene ogromna čast. Ovim je konstituisana nova većina i prekrojena izborna volja građana“.

On je poručio onima koji su odlučili da prekroje izbornu volju građana „vidimo se na sudu naroda“.

„Može se prekrajati i političkom silom smjenjivati, ali se sud naroda ne može izbjeći“.

Marko Milačić (Prava Crna Gora) kazao je da neko želi građanima da postoji nešto što ne postoji.

„U pitanju je klasičan prevrat. Kada neko iz parlamentrae većine ruši Vladu i predsjednika Skupštine sa opozicijeom, to se u svakoj zemlji svijeta zove politička korupcija i izdaja“, rekao je Milačić.

On je kolegama iz GP URA poručio da će tek slušati te riječi.

„Nema više razgovora sa GP URA. To je, što se tiče Prave Crne Gore, završeno…Ovo je plan, mjesecima vješto definisan plan“.

Kazao je da je Bečić sjajan čovjek i da ne postoji nijedan razlog za njegovu smjenu, osim smjene vlasti bez izbora, a jedini odgovor na to je „ulica“.

„Demokratski, dostojanstveno, mirno, kako se odgovara izdajnicima“ Rekao je da su mnogi umrsili prste u rušenju izborne volje građana, da tu nije bilo samo nalogodavaca i izvođača radova, već i kumova.

„Jedva čekam pređem u klupe opozicije, časno i sa merakom. Časno sa merakom ću da se borim protiv izdajnika, protiv Mila Đukanovića, ojačanog Urom i podržanog drugim potpisnicima Memoranduma. Sanjaćete me“.

Poručio je da su izdajnici oni koju sjednu u fotelje predsjednika Skupštine i Vlade uz pomoć DPS-a da su izdajnici.

Pozvao je DF i SNP da pozovu narod na ulice.

“Šta čekamo?”, pitao je Milačić.

Slaven Radunović (DF) poručio je Milačiću da se u svojim izlaganjima drži podalje od DF-a i da ne proziva kad će, hoće li i šta će da radi sa protestima.

„Davali smo vam priliku da se afirmišite kao mlad, hrabar političar… ali imali ste i određenog egzibicionizma, policajci su zaključavali marice da ne uskočite u njih… Vama je prvo lična promocija na umu, a nama nije. Mi ne izlazimo na proteste da branimo nečije fotelje, a posebno ne članova porodice, a kad odlučimo da idemo na proteste svi će znati“.

Optužio je Milačića da je mijenjao tabore i da je sa trećeg mjesta na listi koalicije Za budućnost Crne Gore „pobjegao“ kada je došlo do prvog konflikta sa Zdravkom Krivokapićem.

Milačić je odgovorio da se Radunović bavio toliko izdajom, kao njime, do izdaje ne bi došlo.

„Uvijek ću vas pozivati na proteste, i sad vas pozivam, zbog građana“

Rekao je da je priča o maricama na nivou Informera.

“Optužili ste me da nijesam želio da mitropolit Amfilohije učestvuje u vašim protestima. Da. I ponosan sam na to. I tada ste ga zloupotrijebili… Vi se bavite profesionalno srpstvom… Nije vam valjala Vesna Bratić, Aleksandar Stijović, Zdravko Krivokapić, od blata ćete ih praviti”.

Rekao je da je DF dužan Pravoj 200.000 eura iz 2016. godine „Ne samo meni, nego i Novici Staniću. Ostaće upamćeno da se gospodin Slaven Radunović bavio intrigama nečijim ženama, spinovima i sličnim stvarima“, kazao je Milačić.

Vladimir Joković (SNP) odgovorajući Milačiću rekao je da je ovo prvi put da se javlja na ovakve insinuacije i izmišljotine.

„Nijesam mislio da ću odgovarati nebitnim likovima“.

Kazao je da mora da objasni ko je Marko Milačić – da je prvo pisao da su Naser Orić i Ratko Mladić braća po zlu, pa je ljubio zastavu Republike Srpske, glasao za nezavisnost Crne Gore, pa išao u Beograd…

„Oni koji su promijenili toliko ideologija, toliko partija, podržavalaca, nijesu nivo SNP-a ni moj nivo, ali moram zbog građana da objasnim“, kazao je Joković koji je zatim izašao iz sale prošavši iza Milačića što je izazvalo smijeh i aplauz u sali.

Milačić je rekao da je Joković pobjegao i da je napustio salu kao i u petak.

Kazao je da je Joković iznio niz neistina.

Milačić je optužio SNP da je dogovorio i broj mjesta u novoj Vladi, a i da je DF kumovao izdaji.

(vijesti.me)

Ostavite komentar