Uručena posthumna odlikovanja za borce, Dodik: Nastavljamo borbu za Srpsku

0
110

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uručio je danas u Banjaluci posthumna odlikovanja za borce Vojske Republike Srpske, koji su odlikovani povodom Vidovdana – krsne slave VRS, poručivši da se tako iskazuje patriotski odnos prema onima koji su dali život za Republiku Srpsku.

Riječ je o Medalji zasluga za narod, odnosno za zasluge stečene u borbi protiv neprijatelja i doprinos odbrani i oslobođenju Srpske.

Dodik je na uručenju odlikovanja u Palati Republike rekao da stradali borci nisu i neće biti zaboravljeni, ističući da ih se Srpska sjeća ukazajući im dužnu pažnju.

– Važno je da nastavimo ono što su oni radili – borbu za Srpsku. Životi koje su dali nisu uzalud. Uskoro ćemo obilježiti Dan Republike i to je ono što Srpska zaslužuje. Mnogo je udaraca na Srpsku da ona izgubi značaj, ali naša borba za njen opstanak nije lakša nego u oružanom dijelu rata. Mi smo u stalnoj borbi za Srpsku koja danas, uprkos svemu, dobro stoji i ne popušta pamteći one koji su za nju dali najvrednije – život. Život bi ovdje bio besmislen ako nema Srpske i ako ona ne bi bila vidljiva”, naglasio je Dodik, prenosi RTRS.

Dodik je rekao da Srpska želi unaprijediti prava boračke populacije za šta ulaže znatna sredstva u saradnji sa boračkim organizacijama.

– Republika Srpska je smislena i nije izgubljena. Nećemo dozvoliti da od nje naprave praznu ljušturu. To se neće desiti. Ovo je tren u kome se rješava i pitanje imovine Srpske koju ćemo sačuvati bez obzira na statove stranaca i političkog Sarajeva – poručio je Dodik u obraćanju.

Predsjednik Srpske je rekao da se neće dozvoliti obesmišljavanje Srpske u okviru BiH, koja je Srbima moranje.

– Žalimo za propuštenim prilikama da budemo slobodna i nezavisna država. U tom smislu predlažem da živimo jedni kraj drugih nakon svega što se desilo i o tome treba javno govoriti bez obzira na stavove stranaca – naveo je Dodik.

Dodik je istakao da Srpska jasno govori šta hoće, a to je da neće da bude sa onima koji žele unitarnu BiH.

– Ako nema Srpske, neće biti ni Srba na ovim prostorima – rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je Srpska trajna kategorija koja će izdržati sve pritiske zahvaljujući narodu i svom vođstvu.

– A poginulim borcima neka je slava. Mi ovdje moramo da branimo poziciju Srpske, VRS i njenih najboljih sinova. Živjeli Srpska i Srbija – poručio je Dodik.

Predsjednik Srpske je danas određeni broj odlikovanja uručio i članovima boračkih porodica koji iste ranije nisu preuzeli zbog objektivnih razloga.

Riječ je o Medaljama zasluga za narod, kao i po jednoj Medalji majora Milana Tepića i Srebrnnoj medalji za hrabrost.

Ceremoniji dodjele odlikovanja prisustvali su ministri u Vladi Srpske, predstavnici organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, članovi porodica posthumno odlikovanih boraca, zvanice iz javnog, političkog i društvenog života Srpske.

Ostavite komentar