Ustavni sud: Srpska na svojoj teritoriji uređuje svojinske i obligacione odnose

0
34

Ustavni sud Republike Srpske odbio je inicijativu za ocjenu ustavnosti člana jedan Zakona o stvarnim pravima, utvrđujući da Republika Srpska u skladu sa Ustavom Srpske ima nadležnost da na svojoj teritoriji uređuje svojinske i obligacione odnose.

Utvrđeno je da je pravni osnov za donošenje osporenog zakona bio predmet ocjene u smislu usaglašenosti Ustava Srske sa Ustavom BiH, kada je uvrđeno da je Republici Srpskoj dato ovlašćenje da uređuje, između ostalog, imovinske i obligacione odnose i da se ova odredba pažljivo pridržava međudejstva podjele nadležnosti između institucija BiH i entiteta, te da je u saglasnosti sa Ustavom BiH.

Ustavni sud Srpske utvrdio je da pojedini dijelovi Odluke o taksi za isticanje reklame na području grada Istočno Sarajevo nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o komunalnim taksama, saopšteno je iz ovog suda.

Po ocjeni Ustavnog suda, Skupština grada Istočno Sarajevo, kao donosilac osporenog akta, spornim odredbama je regulisala odnose suprotno Zakonu o komunalnim taksama, čime je prekoračila svoja zakonska ovlašćenja.

Ustavni sud Republike Srpske je zaključio da su ovakvim normiranjem povrijeđena i ustavna načela zakonitosti, vladavine prava i podjele vlasti.

Na sjednici je donesena odluka kojom je Ustavni sud utvrdio da član 346 Porodičnog zakona nije bio u vrijeme njegovog važenja u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske, ističe se u saopštenju.

Ustavni sud je ocijenio da je kasiranom normom propisana retroaktivna primjena prava, jer je njome određeno da se odredbe ovog zakona primjenjuju i na imovinskopravne odnose bračnih supružnika iz brakova zaključenih prije stupanja na snagu ovoga zakona ako zahtjevi stranaka nisu pravosnažno riješeni do dana njegovog stupanja na snagu.

Utvrđeno je da je ovakvim normiranjem došlo do povrede ustavnih principa pravne sigurnosti i izvjesnosti kao segmenata načela vladavine prava, kao i ustavne garancije prema kojoj zakoni, drugi propisi i opšti akti ne mogu imati povratno dejstvo.

Ustavni sud Republike Srpske donio je i odluke kojima nije prihvatio prijedloge i inicijative za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju i Zakona o stvarnim pravima, odnosno za ocjenu ustavnosti i zakonitosti osporenih pojedinih podzakonskih i pojedinačnih akata, dodaje se u saopštenju.

Ostavite komentar