Veliki jubilej najveće banjalučke fabrike: “Bema” danas slavi punoljetstvo

0
26

Tvornica obuće “Bema“ Banjaluka danas slavi veliki jubilej, punih 18 godina svog postojanja, koje dočekuje zajedno sa svojih više od 1.200 radnika, odličnim poslovnim rezultatima i respektabilnim planovima za budućnost.

Na čelu ove uspješne fabrike, najveće u Banjaluci, i prije 18 godina i danas je, ugledni i uspješni privrednik Marinko Umičević, čovjek koji ne poznaje prepreke u biznisu, ali i čovjek koji ima ogromno znanje u privredi i bez čijeg zalaganja, truda i odricanja “Bema” sigurno ne bi bila ovdje gdje je danas, a to je sami vrh obućarske industrije u BiH.

Naime, “Bema” je sa radom počela 2. avgusta 2004. godine i uprkos brojnim izazovima, i sa Umičevićem na čelu, izrasla u najveću banjalučku fabriku. Osnovali su je, prije 18 godina, Martin Žilnik i Benjamin Fugina, državljani Slovenije. Tvornica je s radom počela sanacijom devastiranog objekta i nabavkom mašina, sa 147 radnika. Danas, 18 godina poslije, Tvornica obuće “Bema“ je , izrasla u uspješno i respektabilno preduzeće, te se sa punim pravom može reći da je jedan od lidera u proizvodnji obuće u Bosni i Hercegovini i najveće preduzeće u Banjaluci.

U ovoj uspješnoj tvornici, koja je postala jedan od najvećih simbola Banjaluke danas radi 1.200 radnika, koji proizvode obuću sa svjetske poznate kupce, a na domaćem tržištu ”Bema” se pozicionirala kao brend prepoznatljiv po kvalitetu i povoljnim cijenama.

“U “Bemi” se godišnje proizvede više od dva miliona cipela, a u prošloj godini imali smo realizaciju preko 18 miliona KM, to je čisti lon posao, odnosno prodaja radne snage. Postali smo značajan partner za Grad Banjaluku i Mrkonjić Grad, ali i za Jezero, Šipovo i Ribnik odakle imamo radnika. Zahvaljujući odluci Vlade Republike Srpske da zbog velikog broja ženske radne snage, nerealnog kursa konvertibilne marke, čestih bolovanja i izostanaka imamo određene olakšice kod plaćanja doprinosa, kao i odlukom menadžmenta „Beme“ da se kupe nove mašine i oprema, mi smo dobili veću produktivnost i bolju realizaciju. Za 18 godina rada plata u tvornici obuće „Bema“ nije kasnila ni jedan dan , prešli smo prosjek neto plate od 850 KM, bez prevoza, toplog obroka, bez doprinosa, iako je ovo nisko akumulativna industrija koja dopunjava kućni budžet”, rekao je tehnički direktor “Beme” Marinko Umičević koji je, kao što smo i naveli, na čelu tvornice od njenog osnivanja.

Društveno odgovorna firma

Pored svih tih uspjeha u posljednjih 18 godina svog postojanja, Tvornica obuće „Bema“ nikom nije ostala dužna jednog feninga, ni dobavljačima, ni radnicima. Istovremeno, “Bema” sa Umičevićem na čelu uspijeva da bude i jedan od značajnihih sponzora i donatora u Banjaluci i šire, prije svega zahvaljujući Umičeviću, koji je nadaleko poznat kao istinski humanista i čovjek velikog srca, spreman da pomogne u svakom trenutku, ne štedeći ni sebe ni fabriku koju uspješno vodi.

“Godišnje podjelimo više od 10.000 pari cipela, s ponosom ističemo da smo jedna od društveno najodgovornijih firmi na području BiH i jedan od najznačajnijih donatora, vjerovatno odmah iza Mtela”, rekao je Umičević i dodao da je “Bema” tokom prošle godine podjelila po dva para cipela radnicima, dok školske knjige za djecu radnika obezbjeđuju svake školske godine. Takođe, u “Bemi” se vodi računa o standardu radnika, te su do sada isplaćene i sve otpremnine za penziju.

“Organizujemo redovne sistematske preglede, a posebno smo ponosni jer smo jedno od rijetkih preduzeća koje je formiralo Aktiv dobrovoljnih davaoca krvi”, dodao je Umičević, koji je do sada ostavio neizbrisiv trag i u privredi, i obućarskoj industriji, i u “Bemi” i u Banjaluci, ali i u sportu, politici, te posebno u humanitarnom i društveno odgovornom radu.

Pokrenuti domaću proizvodnju

Strateški planovi „Beme“ su, kako je rekao Umičević, da se još snažnije pokrene domaća proizvodnja, ali i da se ulaže u nove mašine i moderne tehnologije, jer bez dobre opreme nema produktivnosti.

“Razvoj domaće proizvodnje je naš strateški cilj, da počnemo da izvozimo svoje gotove proizvode na inostrana tržišta. Ako znamo da radimo obuću za najpoznatije svjetske partnere znamo i za sebe. Međutim, za to je potrebno uložiti ogroman novac, a neophodni bi bili veliki i povoljni krediti”, rekao je Umičević.

Prema njegovim riječima, plan za naredni period je da se da prošire kapaciteti „Beme“, da se napravi iskorak ka većoj produktivnosti, a čim je veća produktivnost veće su i plate.

Nova prodavnica u Banjaluci

Za punoljetsvo, Tvornica obuće “Bema” obradovala je svoje kupce u Banjaluci i otvara prodavnicu na novoj lokaciji u centru grada. Prodavnica će svoja vrata otvoriti u septembru, u ulici Marije Bursać broj 5, u poznatoj zgradi pod nazivom Vakufska palata, preko puta parka Petar Kočić. U novom prodajnom mjestu, kupcima će biti ponuđene kvalitetne cipele od prirodnih materijala po povoljnim cijenama.

N.Sp.

 

Ostavite komentar