Veliki skandal u Ukrajini: Vladini službenici na granatama ukrali desetine miliona eura

0
78

Ukrajinska bezbjednosna služba je saopštila da je otkrila korupciju u kupovini oružja vrijednosti od oko 40 miliona eura.

SBU je rekao da je pod istragom pet visokih ljudi u ministarstvu odbrane i dobavljaču oružja. Rečeno je da su službenici odbrane potpisali ugovor za 100.000 minobacačkih granata u avgustu 2022.

Plaćanje je izvršeno unaprijed, s tim da su neka sredstva prebačena u inostranstvu, ali oružje nikada nije dostavljeno.

SBU je saopštio da je istraga “razotkrila” službenike ministarstva odbrane i menadžere dobavljača oružja Lviv Arsenala, “koji su ukrali gotovo 1,5 milijardi grivni (37 miliona eura) u kupovini granata”.

“Prema istrazi, u malverzacije su uključeni bivši i sadašnji visoki službenici Ministarstva odbrane i čelnici povezanih kompanija”, navodi se.

SBU je istakao da uprkos ugovoru za granate koji je dogovoren šest mjeseci nakon što je Rusija pokrenula agresiju na Ukrajinu, “niti jedna granata” nije poslata. Jedan od osumnjičenih uhapšen je dok je pokušavao napustiti Ukrajinu i trenutno je u pritvoru.

Ukrajinski glavni tužilac kaže da su ukradena sredstva zaplijenjena i da će biti vraćena u odbrambeni budžet.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski naveo je borbu protiv korupcije kao jedan od svojih glavnih prioriteta kada je došao na vlast 2019. godine.

Najnovije optužbe dolaze u trenutku kada republikanci u Sjedinjenim Američkim Državama odbijaju napore predsjednika Džoa Bajdena da pošalje više pomoći Ukrajini, prenosi Klix.

U avgustu je predsjednik Zelenski otpustio sve službenike zadužene za vojno regrutovanje kako bi uništio sistem u kojem je nekim ljudima bilo dopušteno izbjeći regrutaciju.

Ukrajina je rangirana na 116. mjestu od 180 zemalja prema indeksu percepcije korupcije za 2022. koji provodi organizacija za kampanje i istraživanje Transparensi Internešnl.

Ostavite komentar