Vidović: Američke sankcije prijetnja za 700 radnika i njihovih porodica

0
97

Sankcije koje je Ured za kontrolu imovine stranaca pri Ministarstvu finansija SAD (OFAC) prije nekoliko dana uveo za dva pojedinca i sedam kompanija u Republici Srpskoj, zbog, kako su naveli, njihove povezanosti sa porodicom Dodik, imaju namjeru da se uništi Republika Srpska, poručila je nakon sjednice Vlade Srpske, Zora Vidović, ministar finansija.

Ona je govoreći o problemima koje mogu izazvati pomenute sankcije, kazala i da su one donesene bez osnova, da će se bankarski sektor naći u velikom problemu, te da se radi o direktnom udaru na 700 radnika koji su zaposleni u firmama koje su stavljene na američku “crnu listu”.

“To je sistematsko uništenje Republike Srpske. Tendenciozno i nekorektno. Ambasade vrše pritisak na banke. Ali banke bi trebalo da razmisle kako će se ponašati. U pitanju je 700 radnika i njihovih porodica. Prema Zakonu, onaj ko se nađe u sankcijama, njemu se ne može otvoriti novi račun u banci, ali se ne smije zatvoriti ni postojeći”, poručila je Vidovićeva.

Nastavljajući komentar, kazala je i da će banke sigurno morati definisati dalje korake, jer bi svaka naredna sankcija značila da se povećava broj firmi koj ne mogu raditi. Na pitanje da li Vlada ima rješenje kako da pomogne ugroženim firmama, priznala je da u ovom trenutku ne zna.

“Ne znam kako bi Vlada RS pomogla ako banka firmi ugasi račun. Čak ni subvencijama. Sješćemo sa predstavnicima banaka što prije i vidjeti”, istakla je Vidovićeva.

Upitana da li će sankcije uticati i na postupak fiskalizacije u Srpskoj, s obzirom na to da jedna od firmi sa crne liste pripada konzorcijumu koji radi taj posao, odgovorila je da će taj posao biti završen bez obzira na sve.

“Fiskalizaciju rade tri ili četiri firme, ona je pri kraju, to ćemo završiti. To je jedno od najvažnijih pitanja za Srpsku”, navela je ona, a onda dodala:

“Evo neka ukinu i budžet institucija Republike Srpske, pa ćemo vidjeti šta će ljudi raditi onda. Oni hoće da se Srpska ugasi, ali poručujemo da Republika neće bankrotirati kao što tvrde pojedini godinama”.

Ostavite komentar