Vidović: Sankcijama uskraćena osnovna ljudska prava

0
56

Prema Zakonu o bankama svako u Srpskoj ima pravo na račun kako bi mu bila isplaćena njegova primanja. To pravo je uvođenjem sankcija pojedinim fizičkim i pravnim licima u Srpskoj sada uskraćeno, rekla je ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović.

Vidovićeva je gostujući u našem Јutarnjem programu naglasila da tzv. OFAK-ova lista sanksconisanih u normalnim državama nije obavezujuća.

– U zakonu o bankama stoji da se računi ne mogu zatvoriti, samo se ne mogu otvoriti novi računi. Tako da svi oni koji su morali zatvoriti račune mogu da tuže banku i dobiće na sudu – tvrdi Vidovićeva.

Zbog toga, kaže ministarka, lica na OFAK-ove liste dobrovoljno otišli u banke da ugase račune, kako banke ne bi bile sankcionisane i kako ne bi došlo do gašenja privrednih subjekata.

– Ovim potezom ugroženo je osnovno ljudsko pravo, jer ti ljudi ne mogu da podignu platu, isključeni iz iz bilo kakvih transakcija i moraju raditi samo sa gotovim novcem – navela je Vidovićeva.

Nečuveno je, kaže, da neko u Srpskoj u 21. vijeku nema mogućnost da primi svoju platu.

– U pitanju je apsolutno sila, a ne primjena zakona i ako se to ne ispoštuje imaćemo još veće posljedice. Imaće negativnih posljedica i pravna lica ne mogu normalno da rade. Na primjer Integral inženjering, kao najveća kompanija u Srpskoj koja ima kredite iz EBRD za velike poslove koje rade – navela je Vidovićeva.

Cilj ovih sankcija, kaže ona, je da se uvede nemir u Srpsku i da se što je moguće više uništi njena ekonomija i samostalnost.

– Ipak, ne trebamo pretjerano biti zabrinuti zbog ovoga. Na njihovu žalost Srpska će opstati. Budžet funkcioniše normalno, redovno se isplaćuju plate, penzije, podsticaji, stipendije…- zaključila je ministarka finansija.

 

Ostavite komentar