Više od 100 osoba sa invaliditetom i starih lica ostaje bez pomoći zbog dugovanja Grada

0
80

Preko 100 osoba sa invaliditetom i starih lica koje zavise od svakodnevne pomoći drugog lica ostaće bez pomoći asistenata i njegovatelja zbog dugovanja Grada Banjaluka, saopšteno je Humanitarne organizacije “Partner”.

Grad Banjaluka duguje Humanitarnoj organizaciji “Partner” 57.411,75 KM na ime realizovanih usluga personalne asistencije za osobe sa invaliditetom i pomoći starim licima za mjesec decembar 2023. godine.

“Zaposlenih 38 asistenata i njegovatelja, koji pružaju usluge, su poslednju platu primili 15.12.2023. godine. U ime korisnika pitamo nadležne znaju li ili bar mogu li zamisliti da ne mogu samostalno obaviti svoje osnovne potrebe bez pomoći drugog lica, od zadovoljavanja fizioloških potreba, hranjenja, oblačenja? Mislim da ne trebamo nastavljati niz. U ime onih koji im pomažu pitamo nadležne znaju li kako je preživjeti mjesec sa 700 KM, plaćati račune, plaćati kredite, kiriju, hraniti porodicu?”, navodi se u saopštenju Humanitarne organizacije.

Iz organizacije dodaju da je odlazak na odmor odavno misaona imenica za ove ljude koji rade jedan od najhumanijih poslova današnjice.

“(Ne)usvajanje rebalansa Budžeta Grada Banjaluka za 2023. godinu ne može biti opravdanje za ovu situaciju. Zahtjevamo hitno od Grada Banjaluka, Skupštine Grada, gradonačelnika, JU “Centar za socijalni rad” Banjaluka da svako u svojoj nadležnosti preuzmu odgovornost i riješ naš problem po hitnom postupku, odnosno da u ponedjeljak 29.01.2024. godine uplate 57.411,75 KM na račun Humanitarne organizacije “Partner” kako bi naši radnici mogli dobiti svoju zarađenu decembarsku platu”, navodi se u saopštenju

Ostavite komentar