Višković: Slobodu koju vijekovima donosimo drugima tražimo i za sebe

0
84
Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je na današnjoj proslavi Dana Republike u Brčko distriktu da Srbi kroz vijekove nikada nisu bili osvajači i da su slobodu donosili i drugima, a slobodu traže i za srpski narod.

“Srpski narod, nažalost, ima gorka iskustva, gd‌je god nema svoju državu nema ni slobodu, nema skoro ni postojanja”, rekao je Višković na svečanoj akademiji i dodao da je tako danas u drugom entitetu u BiH.

Prema njegovim riječima, zato je Republika Srpska garant opstanka srpskog naroda i simbol slobode, što je i moto ovogodišnje proslave rođendana Srpske.

“Mi želimo da budemo poštovani, uvaženi i ravnopravni”, istakao je premijer Srpske.

On je rekao da neki žele na perfidan način da izbrišu Srpsku i kroz floskulu jedan čovjek – jedan glas, ističući da bi to vrlo brzo dovelo do nestanka Srba na ovom prostoru, odbacio je i svako osporavanje proslave Dana Republike Srpske, a za pitanje imovine Srpske je ocijenio da je crvena linija.

“Imovina Republike Srpske nije predmet dogovora, to je crvena linija i nemojte se baviti imovinom Srpske, nemojte nas tjerati iz BiH i nemojte nas okrivljavati za nestanak BiH”, poručio je Višković.

On je naveo da niko iz Srpske nije provocirao ni vrijeđao druge u drugom entitetu, nikome poželio zlo, naprotiv, šalju se poruke mira i ljubavi.

“Mi njima nismo palili zastave ni slali ružne poruke kao što su oni nama juče iz Zenice i Konjica, paleći srpske zastave i uzvikujući uvredljive izraze za Srbe. To govori o njima, a mi ćemo im na te pokušaje da nas zastraše i uvrijede samo reći – neka je vječna Republika Srpska”, istakao je Višković.

Na prijetnje da će biti sankcionisani svi koji su slavili Dan Republike premijer je poručio da će morati sankcionisati sav srpski narod, od Trebinja, preko Brčkog do Novog Grada, jer se slavilo svuda.

“Svi smo mi Republika Srpska. Naša snaga je u ljubavi, naša je poruka mir, opstanak i ostanak srpskog naroda i vječna Srpska”, zaključio je Višković.

Premijer Srpske je onima koji su poslali juče avione “F-16” iznad Banjaluke poručio da nisu uplašili srpski narod i podsjetio da su to isti oni koji su bombardovali Srbe kasetnim bombama sa osiromašenim uranijumom 1995. i 1999. godine.

Višković im je poručio da svoju moć i snagu pokažu kod onih koji su im ravnopravni.

“Mi u Republici Srpskoj čuvamo svoje. Ovo je nemanjićka zemlja, ovo je naša zemlja, zemlja koju i u gruntu i u katastru posjedujemo više od šest vijekova, tako će i ostati”, zaključio je Višković.

Dan Republike Srpske obilježeva se danas tradicionalno u Brčko distriktu gd‌je su najviši predstavnici vlasti Srpske položili vijence na Spomenik srpskim braniocima, nakon čega je održana svečana akademija.

Vijence na spomenik u centru grada položili su u ime institucija Republike Srpske premijer Radovan Višković i predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, u ime državnih institucija Srbije ministar zdravlja Danica Grujičić i državni sekretar za rad i zapošljavanje Srbije Zoran Antić, zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović i pripadnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka.

Položile su i delegacije poslanika i ministara, predstavnika vlasti u Brčko distriktu, te organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Svečanosti u Brčkom u čast Dana Republike Srpske prisustvuju ministri unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan, visokog obrazovanja i naučnotehnološkog razvoja Željko Budimir, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Savo Minić, rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić, za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić, porodice, omladine i sporta Selma Čabrić, te ministar za privredu i preduzetništvo Republike Srpske Vojin Mitrović.

Prisutni su i Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Srebrenka Golić, potpredsjednik Narodne skupštine Petko Rankić i šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH.

Srpsku su osnovali srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali status konstitutivnog naroda.

Ostavite komentar