Višković: Srpska opredijeljena za poštovanje Dejtona i ustavnu strukturu BiH

0
93

Republika Srpska je opredijeljena za poštovanje Dejtona i ustavnu strukturu BiH kakva je donesena 21. novembra na Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i sve izvan toga nije prihvatljivo, rekao je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Višković je povodom 28. godišnjice Dejtonskog sporazuma istakao da ovaj sporazum nije samo zaustavio rat, nego je to akt kojim je Republika Srpska utemeljena kao jedan od dva ravnopravna entiteta u BiH, sa snažnim elementima državnosti i suvereniteta.

– Poslije 9. januara 1992. godine, kad je Skupština srpskog naroda proglasila Republiku srpskog naroda u BiH, potpisivanje Dejtonskog sporazuma ostaje kao najvažniji dokument kojim je potvrđena naša samostalnost i autonomija, unutar administrativnog okvira u BiH – naveo je Višković.

Premijer Srpske ističe da se s ponosom obilježava ovaj veliki dan, kad je stavljen potpis na sporazum kojim je potvrđen suverenitet Republike Srpske.

– Nikada ne smijemo zaboraviti da potvrda naše autonomije nije došla sama, nego ogromnom žrtvom naroda i političkog rukovodstva koji ga je vodio kroz ta teška i istorijski prelomna vremena – naveo je Višković.

Višković je naveo i da na ovaj dan, s tugom i sjetom, odajemo počast i za 28.000 boraca i civila koji su tokom Odbrambeno – otadžbinskog rata položili svoje živote za Republiku Srpsku.

– Sa ponosom baštinimo uspomenu na njih, dajući vječni zavjet da njihova žrtva nikada neće biti zaboravljena niti unižena pod nasrtajima onih političkih snaga koje i 28 godina poslije nastoje da ostvare ratne ciljeve, ponište suštinu Dejtonskog sporazuma i naruše naša prava – zaključio je Višković.

Ostavite komentar