Vlasnici i radnice španskih seks klubova na protestu zbog zakona o prostituciji

0
277

Demonstranti, uključujući vlasnike bordela i seksualne radnice, demonstrirali su ispred španskog parlamenta zbog predloga zakona koji bi kažnjavao korisnike prostitucije i vlasnike seksualnih klubova ili makroe kaznama do četiri godine zatvora, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Predlog zakona koji podržava vladajuća levičarska stranka PSOE predlaže proširenje definicije podvođenja, ne čineći eksploataciju prostitutke neophodnom, već pukim trgovinskim odnosom. Prvi put u Španiji, to bi takođe kažnjavalo kupce, prenosi RSE.

Demonstranti su nosili maske za lice i koristili su jarko crvene kišobrane da prikriju svoj identitet.

„Tražimo od socijalističke partije da povuče predlog zakona, koji podrazumijeva stvarno ukidanje prostitucije i osuđuje nas na rad u podzemlju“, rekla je Susana Pastor, predsednica Platforme protiv abolicije. Ona poseduje stan u Valensiji u kojem žene iznajmljuju sobe za pružanje seksualnih usluga.

„Došla sam danas da zaštitim svoj posao“, rekla je Sandra, samohrana majka koja se bavi seksom već 12 godina.

Ali novi sindikat seksualnih radnika Otras nije podržao protest jer su ga organizovali vlasnici seksualnih klubova.

„Oni uopšte ne brinu o pravima seksualnih radnika“, rekla je generalna sekretarka Otras Concha Borel za AP.

Borel traži legalne ugovore za seksualne radnike i procenjuje da ih u Španiji ima oko 200.000.

I Otras i vlasnici seks biznisa negiraju zvanične podatke vlade da je 90 odsto seksualnih usluga u zemlji prisilno. Policija kaže da je 491 žrtva trgovine ljudima i seksualne eksploatacije spašena u Španiji 2021. godine.

Na evropskom nivou, Evropski parlament procenjuje da je do 180.000 žrtava trgovine ljudima eksploatisanih u prostituciji, a industrija generiše 10,8 milijardi evra godišnje u bloku.

Smatra se da Španija ima jedan od najlabavijih zakonskih okvira za prostituciju u Evropi, a kažnjava se samo kada se eksploatacija ili zlostavljanje može dokazati. Predloženim nacrtom bi se kaznili i klijenti i omogućioci. Još treba da prođe kroz parlament.

Španija je takođe nedavno zabranila reklamiranje prostitucije.

(RSE)

Ostavite komentar