Vučić u Parizu sa Makronom, na stolu 14 tema

0
53

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastaje se večeras sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom, na čiji poziv boravi u zvaničnoj posjeti Francuskoj.

Ispred Jelisejske palate, u 20 časova biće priređen svečani doček uz najviše državne počasti za srpskog predsjednika.

Potom će uslijediti svečana večera koju Makron priređuje za Aleksandra Vučića, a nakon toga i razgovori u četiri oka.

Biće to njihov dvadeseti susret do sada, a predsjednik Srbije kaže, možda i najvažniji u posljednje tri decenije za Srbiju.

I Jelisejska palata je uoči ovog susreta najavila, a prenijeli su vodeći francuski mediji, da predsjednik Makron želi da potvrdi posvećenost i privrženost evropskim integracijama Srbije, kao i daljem radu na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, što je jedan od uslova za približavanje i članstvo u EU, na čemu insistiraju i Francuska i Njemačka.

Osim ovih političkih tema, Kosova, evrointegracija, regionalnih i međunarodnih pitanja, predsjednik Vučić kaže da će se ukupno razgovarati o 14 tema – od odbrane, namjenske industrije, nuklearne energije, do vještačke inteligencije, poljoprivrede, zdravstva, stočarstva, baterija za električne automobile i drugih tema.

Kada je riječ o namjenskoj industriji i odbrani, predsjednik će o tome razgovarati i sa Emanuelom Makronom, ali i sa francuskim ministrom odbrane.

Najavio je da će Srbija razgovarati, i da je zainteresovana, za kupovinu 12 borbenih aviona “rafal”, o čemu će razgovarati takođe i sa rukovodstvom kompanije “Daso”.

Takođe, kada je riječ o nuklearnoj energiji, Srbija želi da sa Francuskom uspostavi bližu saradnju, s obzirom na to da je Francuska vodeća zemlja kada je riječ o nuklearnoj energetici u Evropi i svijetu, jer 70 odsto struje dobija iz nuklearnih reaktora.

Tim povodom će ministar finansija Siniša Mali potpisati i memorandum o razumijevanju sa francuskom elektroprivredom o energetskoj tranziciji u Srbiji.

Predsjednik Vučić sastaće se i sa predsjednikom francuskog Senata, gornjeg doma francuskog parlamenta, kao i sa vodećim francuskim privrednicima okupljenim u poslovnoj zajednici MEDEF. Veliko je interesovanje francuskih privrednika za ovaj susret sa srpskim predsjednikom.

Francuska je jedan od vodećih investitora u Srbiji, ima 120 svojih kompanija i zapošljava više od 12.000 radnika u Srbiji, a godišnja razmjena je negdje oko dvije milijarde evra, piše RTS.

Ostavite komentar