Vulić: U BiH neophodno vratiti demokratiju i osloboditi je ropstva od OHR-a

0
59

U BiH je neophodno vratiti demokratiju i osloboditi je ropstva od OHR-a, rekla je šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić i istakla da je SNSD aposlutno opredijeljen za ispunjavanje svih uslova kako bi BiH postala članica EU.

U obraćanju na današnjem sastanku u Sarajevu sa predsjednikom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i premijerima Holandije i Hrvatske Markom Ruteom i Andrejem Plenkovićem, Vulićeva je rekla da SNSD jeste i želi da bude konstruktivan partner, ali je važno naglasiti, da je u BiH neophodno vratiti demokratiju.

– Sve dok u BiH imamo OHR, Kristijana Šmita koji nema potvrdu Savjet bezbjednosti, a za koga i vi u svom obraćanju, u dijelu kada govorite o njegovoj intervenciji tokom izbornog procesa 2022, kažete da je visoki predstavnik, postavljam pitanje kako je za bilo koga visoki predatavnik potrebna potvrda u Savjetu bezbjednosti, što ovaj nema? Vama su sada izbori. Zamislite situaciju da neko dođe u vašu zemlju i kaže: Ne, ne sviđa mi se pobjeda gospođe Ursule i izmisli neko prebrojavanje glasova, koje zakon ne poznaje. I kada se prebroje glasovi, Vi opet pobjednik, a onda taj stranac dođe i pokušava izvršiti vašu političku likvidaciju? – upitala je Vulićeva.

Ona je rekla za Srnu da je ukazala da Šmit želi na silu da Srbima oduzme legitimno izabranog predsjednika Republike Srpske kroz sudski proces i zakon koji je osmislio on, a ne parlamenatarci.

Vulićeva je istakla da od postojanja Parlamentrane skupštine BiH, taj zakon nije donesen, jer ga nisu donijeli parlamentarci.

– Vi znate da je hrvatskom narodu onemogućeno da imaju svog legitimo izabranog predstavnika, sada to pokušavaju i sa Srbima. To je nasilje, to je nedopustivo, to nije demokratija – rekla je Vulićeva na sastanku u Sarajevu.

Navodeći da OHR od BiH čini kolonijalnu zemlju, Vulićeva je istakla da SNSD želi da BiH ispuni sve uslove. “Evropska unija je naša velika šansa za budućnost zbog slobode kretanja roba, usluga, radnika, olakšavanja prevoza, integracije energetskog tržišta… Ali, i sami ste svjesni da sudije-stranci nemaju šta da traže u evropskoj, prosperitetnoj zemlji”, naglasila je Vulićeva.

Ona je pojasnila da u svakoj demokratskoj zemlji parlamentarci donose zakone. “Da bi bili efikasni u svom radu, neophodno je da nam pomognete i ovu zemlju oslobodite ropstva u kojem se nalazi od OHR-a. Da bismo bili efikasniji i brži na putu ka EU potrebno je da se BiH obezbijede lakši uslovi imajući u vidu složenost njenog samog funkcionisanja”, konstatovala je Vulićeva.

Ukazala je da je evropski put BiH moguć uz poštovanje ustavnih nadležnosti entiteta i svih nivoa vlasti BiH, te primjenu mehanizma koordinacije.

Ostavite komentar