Vulin: Na dan Srpske svi Srbi da budu zajedno

0
51

Senator Republike Srpske Aleksandar Vulin izjavio je da je Republika Srpska ponos svih Srba i da ona ne može biti osporena, te da 9. januar, Dan Republike Srpske, vidi kao dan kada svi Srbi treba budu zajedno, bez obzira gdje živjeli na svijetu.

– Republika Srpska je ponos svih Srba i njeno osporavanje je počelo prvog dana nakon što je potpisan Dejtonski sporazum. Republika Srpska ne može biti osporena, pa se onda pokušava osporiti bilo kakva manifestacija njene državnosti. A njen dan i jeste manifestacija njene državnosti – istakao je Vulin.

Vulin je naglasio da Srbi imaju pravo da slave svoje datume, imaju pravo da slave svoju istoriju i da, za razliku od većine drugih naroda u Evropi, oni imaju svoju istoriju, čime da se ponose i šta da slave.

Govoreći o pozivu Kristijana Šmita Briselu da se utiče na zvaničnike Srbije da ne dođu na proslavu Dana Republike Srpske, Vulin je ocijenio da je to upereno protiv Srba i protiv jedinstva svih Srba, što se ne smije dozvoliti.

– Naravno da se to ne sme dozvoliti jer svako popuštanje vodi samo u novo popuštanje. I nikada nije dosta, i nikada nije dovoljno, i nikada neće biti zadovoljni sve dok Republika Srpska postoji i sve dok postoji Srbija koju vodi /njen predsjednik/ Aleksandar Vučić i koja podržava Republiku Srpsku i uvijek će je podržavati – rekao je Vulin za Srnu.

On je dodao da jedini način odbrane i otpora takvim nastojanjima vidi u srpskom jedinstvu.

– I naravno, da nas vidim sve zajedno, sabrane 9. januara, u svojoj slobodnoj Republici Srpskoj. Vidim i kao mogućnost našeg otpora da i taj dan, bez obzira gdje živjeli na svjetu, budemo zajedno, jer Republika Srpska je ponos svih Srba – istakao je Vulin.

Vulin je ocijenio da će se i 2024. godine nastaviti različiti pritisci i na Srpsku i na Srbiju, a uvođenje sankcija svakome ko se istakne u borbi ili odbrani Republike Srpske i srpskog jedinstva predstavlja jedan od načina tog pritiska.

Isto tako će biti nastavljeno osporavanje Republike Srpske, kao i osporavanje prava Srbiji da podržava Srpsku, te da je pomaže materijalno, politički i ekonomski, diplomatski i na svaki drugi način.

– Ali, na nama nije da to prihvatimo kao nešto što ne može da se promeni, nego treba da se borimo. Ne može biti ni povlačenja, ne može biti ni predaje. Mi nemamo gdje da odemo, mi ne možemo da napustimo Republiku Srpsku. Napuštanje Republike Srpske bi bio kraj ideje o ujedinjenju svih Srba i bio bi kraj o Srbima kao samostalnom, slobodnom i nepobjedivom narodu – rekao je Vulin.

Prema njegovim riječima, pritisci će se nastaviti, ali će se nastaviće i otpor Srba i taj otpor će jačati i rasti.

– I svaki put kada vidite da uvode sankcije nekome od nas, kada vidite da stavljaju na stub srama nekoga od nas, znajte da ne napadaju nas, nego napadaju Republiku Srpsku – rekao je Vulin.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Јugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali status konstitutivnog naroda.

Ostavite komentar