ZA I PROTIV: Opozicija najavila protest 2. oktobra na Trgu Krajine

0
28

„Vrijeme je da se konačno ogromno nezadovoljstvo naroda u Republici Srpskoj ispolji i da SNSD dobije jasnu poruku da je dosta i da treba da se sklone“, kaže Igor Crnadak, potpredsjednik PDP-a.

Crnadak kaže da se nakupilo previše toga, da narod ne može više gleda kako se halapljivo grabi i krade, kako su napravljeni porodično-kriminalni karteli koji kradu na javnim nabavkama i kako se čak i srednji nivo funkcionera u Republici Srpskoj brutalno obogatio.

„SNSD, pored toga što je potpuno okupirao RTRS, hoće da ugasi svaki opozicioni medijski glas, da onesposobi RTV BN, kao najveći slobodni medij i zato im se mora reći da nećemo dozvoliti medijski mrak u Republici Srpskoj“, ističe Crnadak. Pored toga, kaže on, SNSD je blokirao Banjaluku i njen budžet, kako bi ispunio obećanje Milorada Dodika da će se osvetiti i kazniti Banjaluku što je glasala za PDP i opoziciju.

„Zato je obaveza svih nas da više ne ćutimo, da 2. oktobra budemo zajedno i da poručimu Dodiku i SNSD-u da ne može više ovako“, kaže Crnadak.

Trivić: Opozicija spremna i odlučna

Ovo ne bi bio prvi put da protestima tjeramo vlast da odustane od suludih ideja, a sve u skladu sa Ustavom Srpske koji predviđa javni protest kao vid izražavanja stava naroda protiv organa vlasti. Кao odgovorni političari spremni smo predvoditi ove mirne proteste, poručila je narodni poslanik Jelena Trivić komentarišući najavljene proteste opozicije u Banjaluci početkom oktobra.

On je istakla da je opozicija spremna i odlučna da protestima i narodnim buntom ne dozvoli režimu uskraćivanje i gušenje slobode medija.

“Već dugo na političkoj sceni jedna politička struktura želi da nametne jednoumlje kao model ponašanja. Sada to čine udarom na privatnu televizijsku kuću samo zato što im se ne sviđa uređivačka politika te kuće. Narod postaje talac jednog čovjeka koji ne može da istrpi kritike i činjenicu da narod ima pravo da čuje i drugu stranu priče od one koja mu se servira iz zarobljenih institucija i zarobljenog javnog RTV sistema Republike Srpske”, navela je Trivićeva.

Ona je dodala da udar na BN televiziju predstavlja udar na demokratiju i medijske slobode.

“Svi dobro znamo ko je na čelu RAК-a, iz kojeg kabineta je došao na mjesto direktora RTRS, a odatle na mjesto direktora RAК-a”, napisala je Trivić.

Trivićeva je zaključila da će, kako navodi, gušenje medijskih sloboda na potpuno nelegitiman način, biti uvod u kraj jednog režima i poručila da 2. oktorbra na Trgu Кrajine u Banjoj Luci, opozicija i simpatizeri treba da da budu složni i solidarni u odbrani prava na slobode medija, te na legitiman način iskaže svoj bunt protiv gušenja medijskih sloboda.

Nešić: Kakva je svrha?

Povodom najavljenih protesta u Banjaluci javnosti se obratio i predsjednik DNS-a, Nenad Nešić, koji je upitao organizatore šta je svrha protesta.

„Ja sam se danas čuo sa predsjednikom SDS-a, gospodinom Šarovićem i dogovorili smo se da u ponedjeljak imamo sastanak u Banjaluci gdje ćemo definisati sve što se tiče protesta. DNS podržava proteste, ali moramo imati neki red. To što neko najavi proteste bez ikakvog sadržaja, bez toga da znamo koliko će protesti trajati? Da li mi protestujemo jedan dan, ili ćemo protestvovati dok naši zahtjevi ne budu ispunjeni“, upitao je Nešić, prenosi insajder.in.

Predsjednik DNS-a napominje da svaki protest mora imati svoju svrhu i da se moraju znati zahtjevi.

„Šta su naši zahtjevi, šta je cilj protesta i koji je vremenski rok? Kada postavimo zahtjeve na tom protestu, da ti zahtjevi budu ispunjeni. Šta ćemo raditi ako naši zahtjevi ne budu ispunjeni“, rekao je Nešić.

Od dodaje da ovakvom vidu izražavanja nezadovoljstva treba pristupiti ozbiljnije, a ne samo putem društvenih mreža.

„Protesti moraju imati svoj sadržaj. Protesti moraju imati organizatora. Na protestima se mora znati ko se obraća narodu i na protestima se mora znati šta je zahtjev prema režimu? I mora se znati do kad traju protesti? Da li su trajni do ispunjenja zahtjeva ili su protesti što ćemo postaviti zahtjev i dati rok da naši zahtjevi budu ispunjeni. I šta poslije toga?“, ponovio je Nešić.

Predsjednik DNS-a ističe da će se zbog toga sastati sa liderima opozicionih partija, kako bi dogovorili način djelovanja i odgovorili na pitanja koja je postavio.

„Protesti nisu svrha da bi bili protesti i da poslije toga odemo kući. Šta smo uradili osim što smo trošili energiju narodu“, zaključio je Nešić.

Kovačević: Očekivali smo protest, ali zbog Inckove odluke

Savez nezavisnih socijaldemokrata smatra da je ovo trenutak u kojem treba na jedinstven način pokazati volju da se sačuva Republika Srpska i da se odupre svim pritiscima kojima je izložena, izjavio je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Komentarišući najavljene proteste opozicije u Srpskoj, Kovačević je rekao da je to prilično iznenađujući potez, jer su očekivali da predstavnici opozicije pozovu građane na protest zbog nametnutog zakona bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka.

– Očekivali smo da će i stranke opozicije pozvati građane da protestuju zbog sramnog nametanja zakona u BiH od Valentina Incka na način da se jedino srpski narod u Evropi okarakteriše kao genocidan, da se srpskom narodu uvede verbalni delikt u 21. vijeku i da se ukine sloboda govora – istakao je Kovačević.

Međutim, kaže Kovačević, opozicija se stavlja u jednu potpuno drugu funkciju.

– U vrijeme kada se mi najsnažnije borimo da zaštitimo interese Republike Srpske i njenih građana, oni se bore da fokus problema prebace sa BiH, sa tih sramnih pritisaka na Republiku Srpsku, na Republiku Srpsku, i da počnu da stvaraju određenu vrstu unutrašnjih problema u Srpskoj – konstatovao je Kovačević.

On je dodao da SNSD nema ništa protiv toga da bilo ko protestuje u Republici Srpskoj, te da je Srpska demokratsko društvo.

– Ono što vidimo iz ove priče je da se gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković jednostavno nije snašao u toj funkciji, ne može da prihvati činjenicu da sam SNSD ima više odbornika nego kompletna opozcija u Banjaluci, ne može da prihvati to da skuštinska većina ima legitimet od 70.000 ljudi, što je mnogo više, nego što je on dobio glasova. Mi uvažavamo njegov izborni legitimitet, ali je problem u tome što on ne uvažava izborni legitimitet skupštinske većine i u tom svom neuvažavanju, on je spreman jedino na konflikt – ukazao je Kovačević.

Onog trenutka kad je on pozvao na proteste, kaže Kovačević za ATV, vjerovatno su se prepali prognoziranog debakla i onda su morali da nađu neki novi razlog ne bi li skupili dovoljan broj ljudi u Banjaluci.

– Tu su našli taj razlog tzv. ataka na BN televiziju, što je isto jedna izmišljotina. U Srpskoj nikom nisu ugrožene slobode, ni toj medijskoj kući. Nijednoj drugoj medijskoj kući nisu ugušene slobode. Ta medijska kuća ima jednak tretman kao i svi drugi mediji u Republici Srpskoj. Problem je nastao na nekom drugom mjestu i Republika Srpska apsolutno nema veze s tim – poručio je Kovačević.

Stanić: Razjedinjeni su

Javni protest kao vid političke borbe uopšte nije sporan, ali je interesantna poruka razjedinjenosti koja se šalje iz opozicije. Gradonačelnik Banjaluke je najavio proteste zbog neodržavanja sjednice Skupštine grada Banjaluka, a onda se odjednom pojavljuju Nebojša Vukanović i Jelena Trivić kao inicijatori koji objavljuju termin protesta, a kao razlog navode navodnu borbu protiv gušenja medija, poručio je Neven Stanić, šef kluba odbornika Ujedinjene Srpske u Skupštini grada Banjaluka.

– Nakon konsultacija opozicije, Drašku Stanivukoviću nije dozvoljeno da pozove građane na protest zbog neodržavanja sjednice Skupštine grada Banjaluka, znajući da nije u pravu po pitanju dizanja tenzija u vezi rebalansa budžeta, te su zamaskirali povod protesta – istakao je Stanić, saopšteno je iz US.

– U najavi je dalja podjela između opozicionih predstavnika koji ne prihvataju kandidaturu Draška Stanivukovića za jednu inokosnu funkciju, i ne prihvataju njegovu samopromociju i teatralnost. Takođe, pojedini odbornici PDP nisu saglasni sa činjenicom što je gradonačelnik iz rebalansa budžeta izbacio finansijsku podršku za porodilje, zdravstvene radnike, penzionere i smanjio sredstva za boračke organizacije, što je dodatno uticalo na odluke da se promijeni povod protesta – zaključio je Stanić.

(Agencije)

Ostavite komentar