Za one koji vjeruju u BiH

0
43

Forum mladih Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” održali su danas u Sarajevu mirnu šetnju i proteste.

Oni su se okupili u 11:30 kod Sebilja kako bi krenuli u šetnju koja je završila ispred Predsjedništva BiH, odnosno kod spomenika Kralju I Tvrtku Kotromaniću.

Tu im se pridružilo još građana na protestima nazvanim “Svi za Bosnu, Bosna za sve!”, a artikulisane su poruke i zahtjevi mladih koji su organizovali proteste.

Jaka kiša je učinila da na protest ne dođe preveliki broj ljudi pa se preko puta Predsjedništva BiH okupilo 200-300 osoba. Sa sobom su pored kišobrana, mnogi ponijeli zastave i transparente.

Profesor David Pettigrew je u Sarajevo danas došao iz Amerike kako bi podržao ovaj skup.

Među zahtjevima, koji su ranije najavljeni iz organizacije, je zahtjev za adekvatan odgovor na proslavu Dana Republike Srpske.

“Tražimo da se na pokazanu militantnu predstavu 9. januara transparentno odgovori raspoloživim snagama odbrane države. I realpolitički sagleda spremnost za odbranu od mjesne zajednice do vrha države”, poručili su.

Zahtijevaju od institucija države transparentnu i odgovornu procjenu o pouzdanosti i validnosti garancija NATO saveznika i EUFOR-a za mir i demokratsku budućnost BiH.

“Pozivamo na jedinstvo svih političkih snaga u odbrani države, ma kako se i u kojim institucijama naša odbrana manifestovala”, kazali su.

Ostavite komentar