ZA SVIREPE ZLOČINE NIKADA NIJE ODGOVARAO: Preminuo zloglasni zapovjednik HOS-a

0
563

Zapovjednik HOS-a, Robert Brešić, preminuo je nakon duge i teške bolesti.

Robert Brešić je optužen za ubistvo oca i sina u Maglaju. Tužilaštvo BIH, podiglo je optužnicu protiv Brešića kojeg tereti za ratni zločin protiv civila.

Optužnica ga tereti da je u julu 1992. godine zajedno sa drugim pripadnicima HVO-a, došao do zgrade u Maglaju, u kojoj je stanovala srpska porodica Avdalović, čiji članovi nisu bili vojno angažovani niti su učestvovali u ratnom sukobu.

Pod prijetnjom oružjem Brešić i drugi pripadnici HVO-a iz stana su odveli oca i sina ( Rade i Grga Avdalović) te su ih ubili pucanjem iz vatrenog oružja. Tijela ubijenih naknadno su pronađena u blizini mjesta zločina.

Robert i njegovi zločinački saborci, ubili su i Nedu Kršić, na kojem su se prethodno najstrašnije iživljavali.

Učestvovao je u pokolju u selu Želeća gdje su pobijeni civili starije životne dobi. Odvodio je srpske civile u logor u Žepču i najstrašnije ih mučio i batinao. Među njima i Đuru Tubića, koji nažalost nije dočekao da svjedoči o njihovim zločinima na sudu jer se svaki slučaj koji se vodio protiv zločinaca, opstruisao.

HOS pod vodstvom Roberta Brešića, napadali su i činili stravične zločine u srpskim selima Maglaja i Žepca-Ošve, Poljice, Crnojevići, Čusto Brdo, Brezove Dane, Želeća, Bistrica, Ljeskovice… Odvodili su srpske stanovnike u živi štit. Ovom zločincu nikad nije suđeno zbog stravičnih zvjerstava koje je počinio nad Srbima.

Nakon rata iz BiH je pobjegao u Hrvatsku, gdje je i preminuo.

Gori u paklu!

Ostavite komentar