Zaharova o BiH: Kako je moguće da je u 21. vijeku u Evropi postoji sistem kolonijalne uprave

0
78

Od potpisivanja Dejtonskog sporazuma BiH je prošla dug put. Međutim, teško je govoriti o pravom međunacionalnom primirju o kojem su svi maštali usljed koordinisanih pokušaja spoljnih i unutrašnjih igrača da se potkopaju temelji sporazuma, saopštila je predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

– Kao potpisnici sporazuma, ne možemo da zatvaramo oči pred tim kako se uz “podršku” zapadne zajednice preduzimaju napori da se razvodne postulati ravnopravnosti tri naroda i dva entiteta, što izaziva slom višenacionalnog karaktera zemlje. U toku je unitarizacija BiH na osnovu neoliberalne koncepcije što je suprotno Dejtonskom sporazumu – objasnila je Zaharova.

Kako je primijetila, tačke sporazuma više ne odgovaraju onima koji žele nasilno da uvuku BiH u evroatlanske mreže.

Pretvaranje aparata visokog predstavnika iz mehanizma koji podstiče bh. suverenitet, kaže predstavnica ruskog MIP-a, u instrument ugušivanja svih suverenih prava naroda u državi može predstavlja direktno nasilje nad mirovnim sporazumom.

– Kako je moguće da je u 21. vijeku u Evropi, naporima Brisela, Vašingtona i Londona, u nezavisnoj državi BiH, stvoren sistem kolonijalne uprave kojim je, voluntarističkom odlukom tih prestonica, postavljena marioneta koja sebe predstavlja gospodarem sudbine ljudi – pita se Zaharova.

Po njenim riječima, to nema nikakve veze sa interesima naroda BiH. Rusija je više puta upozoravala da sve ovo može imati katastrofalne posljedice.

Ostavite komentar