ZAHAROVA O POSJETI STOLTENBERGA BALKANU: Prestanite da destabilizujete region, donosite samo nesreće

0
83

Nedavna turneja generalnog sekretara NATO Јensa Stoltenberga po Balkanu još jedna je potvrda destruktivnog kursa sjevernoatlantskog bloka usmjerenog na sve veće uvlačenje zemalja regiona u tu strukturu, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

– Boravak Stoltenberga u BiH i Srbiji bilo je očigledno provokativno. On je pokušao da se umiješa u unutrašnje stvari BiH, da nametne zbližavanje te države sa evroatlantskim strukturama. Uporno je predlagao Beogradu povećanje saradnje, uprkos neutralnom statusu Srbije. Optuživao je Rusiju za sve grijehe, predstavljao je stvari tako kao da navodno radimo na širenju dezinformacija i destabilizaciji situacije na Balkanu. U suštini, ništa novo, u stvari to je prepričavanje onoga čime se oni sami bave – kazala je Zaharova.

Kako je dodala, to su tradicionalne tehnike predstavnika Alijanse usmjerene na zastrašivanja svojih partnera izmišljenim prijetnjama koje dolaze od Rusije.

Zaharova je skrenula pažnju na izjavu Stoltenberga o spremnosti bloka da, kako je rekao, “stvori bezbjedne uslove za sve ljude na Kosovu”, kao što je predviđeno rezolucijom 12 44 Savjeta bezbjednosti UN i da u tom cilju “preduzme korake da poveća broj snaga za Kosovo”.

– Nije poznat nijedan slučaj kada su kontingenti NATO-a zaštitili Srbe od bezakonja predstavnika prištinskih vlasti, od njihovih agresivnih akcija na sjeveru pokrajine. Polazimo od toga da NATO treba da prestane sa svojom politikom destabilizacije Balkana, da prestane da nameće svoja pravila i da pravi nove linije podjele. Kako pokazuje istorija, pojava Alijanse na Balkanu uvijek je praćena nesrećom, stradanjem ljudi, razaranjem i ratnim zločinima – poručila je Zaharova.

Ostavite komentar