Zaharova: U BiH oživljava kolonijalna politika zapadnih zemalja

0
62

Ono što se u posljednje dvije i po godine dešava u BiH jeste čisto oživljavanje kolonijalne politike zapadnih zemalja – zalaganjem zapadnih sila BiH je pretvorena u protektorat, a njen suverenitet ograničen okvirima koje diktiraju spoljni igrači, među kojima je i Njemačka, rekla je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

– Među njima važnu ulogu igra Nemačka, koja je očigledno zainteresovana da diriguje na Balkanu, gde nisu baš svi uvereni da nema alternative “svjetloj evroatlantskoj budućnosti” – rekla je Zaharova za “Politiku”.

Prema njenim riječima, u kontekstu raspodjele uloga među američkim satelitima u Evropi, Nijemci sa njihovim bogatim iskustvom u izazivanju vojnih sukoba na Balkanu, s gledišta Vašingtona dosta dobro rade svoj posao “zapadnog mentora” regiona.

– Nije slučajno što tako uporno, pa čak i agresivno, guraju Kristijana Šmita na mesto visokog predstavnika u BiH, koji nije na odgovarajući način izabran za tu funkciju i shodno tome nema nikakav legitimitet – ukazala je Zaharova.

Ona je podsjetila da je Njemačka razloge za pokretanje dva svjetska rata, koje je tražila, pronašla na Balkanu, navodeći da su se Nijemci umiješali i u raspad Јugoslavije, i u raspirivanje krvavog sukoba na tom prostoru.

Zaharova je ukazala i da Zapad dugo i dosljedno sprovodi svoje podrivačke aktivnosti protiv Srbije s ciljem da joj oduzme suverenitet i pravo da po sopstvenom nahođenju određuje pravce razvoja.

– Zapad tera Beograd da se pridruži sljedbenicima “ukidanja” Rusije i da odustane od svojih temeljnih nacionalnih interesa. Posebno je ozbiljan kosovski problem. Vašington i Brisel su “kosovski” faktor pretvorili u instrument pritiska na Srbiju, dajući kosovskim Albancima kartblanš da podstiču nacionalnu netrpeljivost prema srpskom stanovništvu – navela je Zaharova.

Ona smatra da francusko-njemački plan za Kosovo Srbiju tjera na neprihvatljiv ishod i da grubo protivrječi temeljnom dokumentu za rješavanje kosovskog pitanja, a to je Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

Govoreći o politici Srbije i njenom odnosu prema Rusiji, Zaharova je ocijenila da je Srbija primjer odgovorne države koja štiti svoje nacionalne interese i ne odustaje od partnerstva sa Rusijom, zbog čega se suočava sa hibridnim uticajem spolja i pokušajima potkopavanja njene unutrašnje stabilnosti.

Ostavite komentar