Zaigrale se “delije”

0
128

Šta žele Majkl Marfi i Kristijan Šmit? I dokle daleko idu u ovoj igri koja je definitivno ušla u završnu fazu kada je podignuta optužnica protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika?

Ova jako nervozna dvojka ušla je u bitku koju ne može da dobije, ali opet je igraju potaknuti nezrelom sarajevskom čaršijom, koja je željna samo jednog – ukinuti sva ovlašćenja Republici Srpskoj. Uz njih tu je i Ustavni sud, bez srpskih sudija. Otimao je Ustavni sud po zahtjevu Bošnjaka pravo Republici Srpskoj na šume, vode, zemljište, ranije na zastavu, grb i himnu. Kada “ustavne” sudije posustanu uključe se PIK, OHR i Šmit koji sada, preko Radne grupe za imovinu, žele da imovinu Srpske prepišu na BiH.

I svi se pitaju kako sada da se izadje iz ove situacije.

Profesor emeritus Nenad Kecmanović izjavio je da su Kristijan Šmit i američki ambasador u BiH Majkl Marfi toliko zakuvali u BiH da je logično očekivati da ih vrate kući.

“Marfi i Šmit su u velikom belaju, jer pogrešna procjena situacije u BiH može da ih košta dobro plaćenog radnog mjesta “, naveo je Kecmanović i dodao da, ako povuku Šmita, više neće moći da regularno izaberu drugog.

On je istakao da kolektivni Zapad, bar kada je riječ o Srbima, ima jedinstven kolonijalni odnos, pa zato i Srbi moraju da budu jedinstveni u odbrani nacionalne slobode, s obzirom na to da je Zapad u BiH jasno zauzeo jednu stranu, jer su Bošnjaci pokazali tradicionalnu poslušnost okupatorima, osmanlijama, habzburgovcima, hitlerovcima. Ne treba da zaboravimo da su muslimani dali čak 3 posto svoje tadašnje populacije za SS divizije. Nijemci “samo” jedan posto. Baš su vjerovali u Sarajevu u tu ideju.

Plan je vrlo jednostavan. Skloniti Dodika, uzeti imovinu i prepisati je državnoj zajednici, a zatim tražiti ukidanje i imena Republika Srpska. Sve je lakše kada nema onoga ko im smeta. Ako se Dodik skloni to će da bude primjer za sve ostale. Opoziciji u Srpskoj ionako nije ništa ni važno, samo da se dočepaju vlasti. U Srbiji je predizborna kampanja i u tom procesu čujemo tamošnju opoziciju koja kaže da Republici Srpskoj treba da se skrate nadležnosti. I oni se aktivno nude tamošnjim Šmitovima i Marfijima. Nevjerovatna je doza poniznosti kod pojedinih “srpskih” partija i političara.

Kreatori Dejtonskog sporazuma čitavu istoriju poslijeratne BiH rade na rušenju tog sporazuma dok na ukidanju Republike Srpske rade muslimansko Sarajevo i “kolektivni zapad”.

“Kolektivnom zapadu je počelo da se žuri, pa je Dodik odgovorio projektom osamostaljenja i sporazumnog razlaza, koji je izazvao nervozu i ustoličenje v.p. /visokog predstavnika/ koji nije dobio neophodnu saglasnost Savjeta bezbjednosti UN” piše Kecmanović.

Prema njegovim riječima, preostaje pitanje da li će odmah ići do kraja i pokušati da srpskom narodu u BiH uz nadležnosti, opljačkaju i javnu imovinu, ukinu entitetske granice, kidnapuju demokratski izabranog predsjednika republike.

“Nema više mic po mic, nego sve i odmah “ ističe Kecmanović, koji podsjeća da je Zapad u laž “utjerala” srpski član Predsjendištva BiH Željka Cvijanović, koja je tražila zapisnik sa sjednice Savjeta bezbjednosti UN na kojoj je Šmit navodno izabran za v.p.

On je napomenuo i da je Šmit već diskretno objelodanio šestomjesečni izvještaj za sjednicu Savjeta bezbjednosti UN pod radnim naslovom “Dodik je za sve kriv”, ali da ga je u Njujorku sa kontraizvještajem iz Republike Srpske sačekao ruski ambasador u UN.

Onima koji ponavljaju da Dodik nije isto što i Srpska, Kecmanović je poručio da se zamisle kako bi izgledala Mađarska bez Viktora Orbana, Rusija bez Vladimira Putina, Kina bez Si Đinpinga.

Odgovor je veoma lagan. Bili bi svi potopljeni u globalni mulj, u kojem je dozvoljeni da penzioner Kristijan Šmit i trećerazredni diplomata Majkl Marfi misle da mogu da rade šta žele u, naizgled, samostalnoj državi. Zamislite Rusiju bez bogatstava Sibira. Možete li? Zamislite Srpsku u kojoj bi Sarajevo vladalo jednom Kozarom ili Sutjeskom. Možete li? Ne mogu ni ja.

Ostavite komentar