ZAJEDNIČKA PROŠLOST: U Mariboru održan naučni simpozijum “Slovenci i Karađorđevići”

0
237

„Slovenci i Karađorđevići” naziv je međunarodnog naučnog simpozijuma koji je pred kraj protekle godine održan na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Mariboru.

– Bio je to do sada jedan od najvećih i najvažnijih događaja koji su u vezi sa našom istorijom: Kraljevine SHS i Jugoslavije, kojom se intenzivno, svakodnevno bavim poslednjih 15 godina – kaže multimedijalni umetnik Nani Poljanec, i dodaje:

– Drago mi je što su organizatori ovog značajnog događaja u Mariboru kroz jednu od najvećih muzejskih zbirki o porodici Karađorđević, koja je inače izložena u Muzeju Anin dvor u Rogaškoj Slatini, uvideli značaj mog rada i pozvali me na simpozijum, na čemu sam im jako zahvalan. Teško je opisati rečima koliko sam uživao. Tokom dva dana saslušali smo tridesetak radova i sa svakim sam saznao neke nove informacije, od kojih su me neke posebno oduševile, jer sam dobio odgovore na pitanja koja sam godinama tražio. Biti u društvu najvećih stručnjaka za temu „Slovenci i Karađorđevići”: istoričara, lekara, docenata, kao istoričar amater i kolekcionar, posebna je privilegija. Učestvovao sam na događaju u trostrukoj ulozi. Sa dr Petrom Mikše, postavili smo izložbu „Kralj Petar u slovenačkim Alpima”, koju smo kreirali 2017. godine. Uz ovu izložbu, izložio sam i odabrane eksponate vezane za porodicu Karađorđević iz Kraljevske zbirke Narodnog muzeja Rogaška Slatina. Učestvovao sam i na simpozijumu kao recenzent za rad pod nazivom „Karađorđevići u Rogaškoj Slatini”.

Na otvaranju obe izložbe Nani Poljanec je učesnicima i studentima detaljno predstavio mnoge priče i pojedinačne eksponate, budući da poznaje i manje znane detalje o porodici Karađorđević. Odnosno istorijske činjenice vezane za posete tadašnjih knezova: Petra, Aleksandra i Jurija (Đorđa) Karađorđevića omiljenoj Rogaškoj Slatini i značaj tamošnje Kraljevske zbirke.

– Na ovakvim manifestacijama se najbolje uverim da sam na pravom putu, jer je očuvanje naše zajedničke prošlosti i te kako važno. Naravno ne želim da zaboravim ni prve dve značajne izložbe koje su me katapultirale u ovom istraživačkom poduhvatu: „Kralj Aleksandar među nama” 2009. godine, u organizaciji Muzej novije istorije Celja. Tu je i postavka „75 godina od atentata na kralja Aleksandra”.

(politika.rs)

Ostavite komentar