Žak Ogar: Umjesto što poziva u rat protiv Rusije Francuska treba da izađe iz NATO

0
58

Ratno ludilo u koje je NATO uvukao Evropu mora da bude zaustavljeno, a interes Francuske je da izađe iz tog vojnog saveza i postane neutralna. Zaboravili smo lekcije iz Prvog svetskog rata koji je razorio Evropu, kaže za Sputnjik francuski pukovnik u penziji Žak Ogar.

PrIJe nekoliko nedelja u Francuskoj je objavljena najnovija knjiga Žaka Ogara pod naslovom „Rat u Ukrajini“ u kojoj ovaj prekaljeni vojnik, nekadašnji komandant francuskog kontingenta Kfora, zaslužan za odbranu manastira Devič od napada terorista OVK, preispituje ulogu NATO-a i EU u ukrajinskoj krizi.

„Nadam se da će postati bestseler“, kroz šalu kaže Ogar.

SAD i NATO su želJeli rat protiv Rusije

Cilj knjige je, kako kaže, da ubijedi svoje sunarodnike da u potpunosti griješe kada sagledavaju ulogu NATO-a u Evropi.

„NATO, predvođen SAD, uz saučesništvo oslabljene EU nastupa prema Rusiji. Pokušao sam da objasnim sve razloge zbog kojih predsednik Putin nije imao izbora osim da pokrene akciju koja se pretvorila u rat. Svrha moje knjige je da se fokusira na odgovornost SAD i NATO-a, koji su želeli ovaj rat kako bi Rusiju učinili slabom, a evropske zemlje zadržale u svom zagrljaju“, objašnjava Ogar.

SAD po svaku cenu žele da spreče ujedinjenje Evrope od Atlantika do Urala i, kasnije sa Evroazijom, što je bio san mnogih francuskih intelektualaca i državnika prošlog i pretprošlog veka – od Šatobrijana i generala De Gola do Andreja Makina, savremenog francuskog intelektualca ruskih korena, dodaje on.

Francuzi i Rusi ne dele granicu, nemaju teritorijalnih sporova, nemaju razloga da budu neprijatelji. Naprotiv, mnogo je razloga da budemo prijatelji, ističe Ogar.

„Makron je mlad čovek koji nema iskustva kako da rešava probleme modernog sveta“: Žak Ogar u razgovoru sa novinarom Sputnjika.

„To je upravo ono što su govorili Šatobrijan i general De Gol, a što govori i Makin – da smo mi dve ruke Evrope. U osamnaestom i devetnaestom veku u Rusiji su svi govorili francuski. Francuska kultura je uticala na rusku elitu, a ruska kultura je uticala na francusku. Moderan primer toga je Solženjicin, ali i dalje možemo govoriti o Tolstoju ili Dostojevskom. Svi oni značajan su deo evropske kulture. Moramo da ih vratimo u francusku kulturu. Na to cilja moja knjiga“, kaže on.

Makron je neodgovoran političar koji ne zna šta je rat

Naš sagovornik se osvrnuo i na nedavne ratnohuškačke pokliče o uključivanju NATO trupa u konflikt u Ukrajini. O tome je govorio i francuski predsednik Emanuel Makron, što je u Rusiji dočekano veoma oštrim komentarima – između ostalog i komentarom potpredsednika ruske Dume Petra Tolstoja, da će se francuski vojnici, ukoliko dođu da ratuju u Ukrajini, kućama vratiti u limenim kovčezima.

Da sam na Tolstojevom mestu, verovatno bih izjavio nešto slično, kaže pukovnik Ogar.

„Imam mišljenje o tome što je predsednik Makron rekao – mislim da je to neodgovorno. On je mlad čovek koji nema iskustva kako da rešava probleme modernog sveta. Takođe nema nikakvog ratnog iskustva. Kao francuski vojnik, u Srbiji neću kritikovati predsednika koga su Francuzi izabrali, bez obzira šta mislio o njemu. Ali, kao vojnik, znam šta je rat. Rekao sam jednom francuskom novinaru pre nekoliko nedelja da je diplomatija mnogo bolja od rata kada želite da zaštite interese naroda i države. To je moja poruka, ako smem da je pošaljem“, dodaje on.

Politike i političari možda mogu da budu neprijatelji, ali narodi ne mogu.

„U Francuskoj stalno ponavljam da nam Rusi nisu neprijatelji. Glupo je reći da jesu, čak i ako ste predsednik Francuske, čak i ako ste načelnik generalštaba. To je glupo i kriminalno. Bio sam u Siriji 2015. i video sam da su hrišćansku manjinu u toj zemlji spasile ruske snage i zahvalan sam na tome. Žao mi je što je Francuska pala na tako niske grane da više ne može da bude zaštitnik hrišćana tamo gde je hrišćanstvo rođeno. Sada je zaštitnik hrišćana predsednik Putin. Kao Francuz, ne ponosim se tom činjenicom“, zaključuje Ogar.

Ostavite komentar