Zaloge Pavgorda bez dejstva – nezakonita sva izvršenja i blokade na imovini “Alumine”

0
481

Kompanija “Alumina” obavještava javnost da je Viši privredni sud u Banjaluci 15. decembra 2021. godine pravosnažno potvrdio da su Pavogrd-ove zaloge na imovini Alumine, ništave i bez pravnog dejstva, navodi se u saopštenju iz „Alumine“ koje potpisuje menadžment ovog preduzeća.

Treba podsjetiti javnost da je Okružni privredni sud u Banjaluci 5. februara 2021. godine donio prvostepenu odluku kojom je utvrdio ništavost tri zaloge koje su 2012. godine upisali raniji litvanski vlasnici na imovini “Alumine”, a koje su kasnije, volšebnim radnjama sa litvanske Ukio banke prešle na fočanski Pavgord.

Upravo po ovako ništavim zalogama, sudije pojedinici iz Osnovnog suda u Zvorniku i Okružnog suda u Bijeljini su obavezali “Aluminu” da Pavgordu plati više od 122 miliona KM, što sa kamatama iznosi preko 244 miliona KM?!

Uprava “Alumine” i njen pravni tim dugi niz godina ukazuju na nevažnost ovih  zaloga koje su prije nekoliko mjeseci, uz nezakonite odluke dva pomenuta suda, dovele do toga da “Alumina” podnese i prijedlog za otvaranje stečaja!

Dakle, očigledno nerazumjevanje ili osionost sudija pojedinaca, koji su bili dužni da na ništavost paze po službenoj dužnost, je dovela “Aluminu” i 1.500 radnih mjesta do ivice ugroženosti pravne i poslovne egzistencije.

Danas, a nakon posljednje odluke Višeg privrednog suda u Banjaluci, menadžment Alumine očekuje da se izvršni postupak koji vodi Pavgord protiv Alumine u cilju naplate iznosa od preko 244 miliona KM, obustavi bez odlaganja.

Očekujemo da se i svi ostali postupci po osnovu istih ili sličnih zaloga obustave, jer su upravo u posljednjim odlukama privrednih sudova na decidan način navedene samo neke nezakonitosti u postupanju ranijih litvanskih vlasnika, a iz kojih nezakonitosti ništa ne može da traži ili očekuje fočanski Pavgord.

Na kraju, menadžment Alumine poziva institucije pravnog sistema da preduzmu pravne radnje u cilju sankcionisanja onih pojedinaca koji su omogućili da se dugi niz godina poslovanje Alumine ugrožava upotrebnom nezakonitih zaloga litvanske Ukio banke.

(A.M.)

 

 

 

Ostavite komentar