“Zamislite da je vaša kćerka”: Protest ispred suda u Bijeljini zbog odugovlačenja suđenja treneru pedofilu

0
39

“Nema opravdanja” i “Zamislite da je vaša kćerka” glavne su poruke protesta ispred zgrade Okružnog tužilaštva u Bijeljini.

Građani i građanke Bijeljine su se pobunili zbog odugovlačenja suđenja treneru pedofilu, optuženom da je 59-godišnjak seksualno zlostavljao djevojčicu od nepunih 14 godina, piše Srpskainfo.

Podsjećamo, Milenko Tomić (62) se tereti da je kao trener zloupotrijebio povjerenje djevojčice i njenih roditelja, pa je djevojčicu seksualno zlostavljao, vodio je na takmičenja gdje joj je davao alkohol, te joj slao lascivne poruke tražeći da ima s njom intimne odnose.

Kada se djevojčica povjerila roditeljima, on ih je ucjenjivao i prijetio im, tražeći da oni slučaj ne prijave policiji i tužilaštvu.

Optužnica protiv Tomića je podignuta i potvrđena prije 2 godine, ali su nakon toga uslijedile brojne opstrukcije. Na zahtjev odbrane je održano čak 28 ročišta, što je presedan neviđen u domaćoj sudskoj praksi.

Pošto suđenje nije završeno za 2 godine, Tomić bi, po sili zakona, 1. februara mogao biti pušten iz pritvora.

Mnogi upućeni u ovaj slučaj tvrde da će Tomić, ako izađe iz pritvora, pobjeći iz BiH, jer ima jake veze u policijskim krugovima i dovoljno novca za takav “poduhvat”.

Aktivistkinje Fondacije Lara, koje su organizovale današnji protest smatraju da sve to upućuje na zaključak da je vijeće Okružnog suda u Bijeljini ovaj sudski proces pretvorilo u farsu, čime je javnost šokirana, a djevojčica žrtva seksualnog zlostavljanja će, nakon izlaska zlostavljača iz pritvora, biti ponovo izložena nasilju.

Protest je podržalo 70 NVO i pojedinki, uglavnom aktivistkinja i novinarki, koje su potpisale Javni apel, tražeći disciplinsku odgovornost za sudije u slučaju Tomić.

Protest je organizovan danas, uoči nastavka maratonskog suđenja treneru pedofilu. Na današnjem ročištu je farsa nastavljena: odbrana je tražila izuzeće tužilaca, što je sud prihvatio.

Time će proces biti dodatno produžen.

Ostavite komentar