Zašto ćute intelektualci Republike Srpske?

0
75

I Republika Srpska ima intelektualce, ma šta ko mislio o tome. Problem naše inteligencije je što se ne vidi, a ne vidi se zato što ćuti. Ne oglašava se ni o čemu. Onda kad najviše treba, kada je društvo na ivici, kada se lome ozbiljni problemi…oni ćute.

Da vidimo ko je naša inteligencija i šta je to intelektualac.

Intelektualac (od lat. intellectus, um) je izraz koji u prvobitnom smislu označava osobu koja se od ostalih ističe intelektom, inteligencijom (moć shvaćanja, razumijevanje, poimanje, svijest; misaone, mislilačke sposobnosti) s aktivnim odnosom prema okolini (prvenstveno društvu), a kasnije se taj termin proširio na svu inteligenciju (osobe s visokim obrazovanjem) koja se bave umnim radom kao dio svoje profesije ili zanimanja. U društvenim je naukama (filozofija, sociologija) ostala ta distinkcija između intelektualaca i inteligencije pa svaki intelektualac spada i u inteligenciju, ali se manji dio inteligencije (npr. profesori, liječnici, tehnička inteligencija i znanstvenici) može okarakterizirati kao intelektualac. Ponekad se pod pojmom “intelektualac” podrazumijeva osoba koja zahvaljujući svojim intelektualnim sposobnostima uživa ugled, odnosno predstavlja autoritet u određenim oblastima društvenog života, kao što su kultura ili nauka.

Ovo je definicija intelektualca. Nema sumnje da i mi imamo ljudi koje možemo da nazovemo intelektualcima. Oni su na fakultetima, institutima, oni rade u udruženjima, oni propituju i oni su, na žalost, nevidljivi.

Naša intelektualci su u dubokom, konformističkom snu. Republika Srpska je pod teškom paljbom. Paljba dolazi iz Sarajeva, iz američke, britanske i njemačke ambasade. U pitanju je imovina, u pitanju su osnovni postulate Dejtonskog sporazuma, u pitanju je, na koncu, i sama Republika Srpska. Zašto ćutite gospodo intelektualci? Javite se, pišite tom Marfiju, otiđite u Sarajevo. Bunite se i postavljajte pitanja. To vam je zadatak. Ne partijski, već ljudski. Izrazite mišljenje o tzv.sudskom procesu protiv predsjednika Republike Srpske i direktora Službenog glasnika. Pa nije valjda da ste ćutke pristali na sve? Otkud vam pravo da spavate? Mjesecima se vodi bitka za opstanak. Vi ćutite. Da li su naknade i plate jedino o čemu mislite? Ustanite i prodrmajte i sebe i društvo, a zatim i tiranina. Pogledajte svoje redove, redove opozicije i redove vlasti. Ukažite na sistemske greške. Imate pravo na to. Imate dužnost.  Jer intelektualac je ona osoba koja zahvaljujući svom intelektu, odnosno inteligenciji, biva prepoznata od strane društva kao naročito sposobna.

(vijesti365.com)

Ostavite komentar