Zašto slavite ZAVNOBiH?

0
71

Zašto je muslimanima u BiH potreban 25.novembar kao neki Dan državnosti? I da li je on poruka Srbima i ostalim narodima da je država samo ono što političko Sarajevo kaže da jeste?

25. novembra 1943.godine u Mrkonjić Gradu održana je prva sjednica na ZAVNOBiH-a . “Usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te ravnopravnost NR BiH unutar SFRJ, sa istorijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne”. 

Ovako stoji na Vikipediji. U Samo jednoj rečenici čitav niz lažnih istorijskih dogadjaja. SFRJ nije ni postojala 1943, već FNRJ. Namjerno se preskače podatak da je ZAVNOBIH nastao kao dio AVNOJ-a, a AVNOJ je nastao kao jugoslovenska ideja. Tu ideju su isti oni koji se danas “ponose” ZAVNOBIH-om rušili i srušili ovdje devedesetih godina prošlog vijeka. 

Rušili ste Jugoslaviju, ali bi voljeli da sačuvate ono što bi vam možda odgovaralo. Ne ide. Ne ide ni činjenica da je jedna ulica u Sarajevu nosila ime Vojislava Đede Kecmanovića, prvog predsjednika ZAVNOBIH-a, a da je njeno ime promijenjeno i danas nosi ime Nusreta Šišića. Ovaj zločinac iz posljednjeg rata bio je pripadnik zelenih beretki, paravojne formacije, čuvene po logorima u Sarajevu i ubistvima i progonima Srba iz ovog grada. Za one koji ne znaju ko je bio ovaj Šišić neka pogledaju sve o stravičnom zločinu nad porodicom Tešanović iz Trnova 1992.godine. To je Sarajevo kome treba ZAVNOBIH.

Treba im ZAVNOBIH kako bi dokazali sebi ili nekome trećem (nama ne mogu) da je BiH zemlja koja ima kontinuitet u postojanju i da nije nastala u Dejtonu i da nije tačno da je sastavljena od Federacije i Republike Srpske. Sve ono što je fakat i što jasno piše u Ustavu za njih nije istina. Zato im i smeta 9.januar. Smeta im podatak da je Republika Srpska postojala prije Dejtona. Remeti im tu koncepciju koja se graniči sa šizofrenijom. 

Ovdje je ludilo dostiglo svoj vrhunac sa dijelom iz Vikipedije u kojem se kaže da je BiH nastala na granicama srednjevijekovne Bosne. Teško je sarajevskim istoričarima, ako imaju bar malo poštenja u sebi. Kako predaju istoriju u školama u kojoj ovakve stvari stoje.  I ovdje se traži povezanost, a kada se još malo zakopa doći ćemo do Bogumila i činjenice da Islam nisu preuzimali Hrišćani, već oni koje su tadašnji Hrišćani progonili. Samo nemojte da su nastali od tadašnjih Katolika i Pravoslavaca. A dovoljno je samo pogledati popise stanovništva iz osmanskog perioda i mnogo toga bi bilo jasnije.

Za vrijeme i ubrzo nakon osmanskog osvajanja Bosne, u periodu između 1463. i 1557. godine, procjenjuje se  da su osmanske snage odvele oko 100.000 stanovnika Bosne u zarobljeništvo i 30.000 mladih u janjičare . 

Prvi zvanični popis stanovništva po vjeroispovijesti u Bosni je obavljen sa rezultatima:

Broj Tip
37,125 Hrišćanske kuće
332 Muslimanske kuće

Godine 1489. službeni popis stanovništva po vjeri za Bosanski sandžak bio je sljedeći:

Broj Tip
25,068 Hrišćanske kuće
4,485 Muslimanske kuće

 

Ovdje treba da dodamo te odvedene i zarobljene. 

U svakom slučaju, Sarajevo se krije iza laži. Odvratnih, ali vrlo pomno planiranih. Gaze bespoštedno sve ono što je istorija zabilježila i imaju pomoć mentora sa zapada. Međutim, koliko god je nekom tehnologija strana, ona ovaj put ide i radi u korist svih onih koji su na strani istine. Lako je da se pronađe sve ono što je relevantno na ovu temu. Samo ako želite.

Ostavite komentar